AgroPols

Eko produkti vēl nav veselīga ēšana

Inga Bite, Rimi Latvia
24.10.2016

24.oktobrī noslēdzies veselīgas ēšanas izaicinājums, kas organizēts, atsaucoties uz Rimi un SKDS pētījumu "Kā ēd Latvijā?" un tajā konstatētajām Latvijas iedzīvotāju uztura problēmām. Izaicinājumā piedalījās trīs sabiedrībā zināmas ģimenes, nedēļas garumā cenšoties ēst veselīgi. Apkopojot katras ģimenes pieredzi, var secināt - veselīga ēšana neaprobežojas ar konkrētu produktu izvēli, to veido ēšanas principi kopumā. Veselīgs uzturs ir pa spēkam katram, nepieciešams tikai tam mērķtiecīgi veltīt laiku, lai plānotu un organizētu savas maltītes.

Sekojot veselīgas ēšanas principiem un mainot paradumus, Armanda Simsona, Ingas Akmentiņas - Smildziņas un Jevgenijas Šafranekas ģimenes norāda, ka galvenokārt nepieciešams pievērst uzmanību šādām darbībām: ēdienreižu plānošana, pirkumu sarakstu izveide, pareiza produktu sadalīšana pa ēdienreizēm, veselīgu našķu ieviešana un regulāra ūdens dzeršana. Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem bijis veltīt laiku, lai zināšanas liktu lietā, plānotu ēdienreizes un mācītu ne tikai sev, bet arī bērniem jaunos paradumus.

Veselīga ēšana bieži vien asociējas ar dārgiem eko produktiem, kurus atļauties var tikai retais, iespējams, tieši tādēļ ēšanas ieradumu pētījumā "Kā ēd Latvijā?" noskaidrots - 66% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka veselīga pārtika ir pārāk dārga, lai to regulāri atļautos. Tomēr, Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce norāda: "Veselīgas ēšanas pamatprincips ir ievērot ēdienreizes, sekot līdzi tam, kas tiek ēsts starp ēdienreizēm, kā arī pareizas produktu grupas izvēle, piemēram, vakaros neēst smago barību - gaļu un tādus šķietami veselīgus produktus kā augļi, jo tajos ir daudz cukura."

Daloties ar saviem iespaidiem, TV raidījuma Superbingo vadītājs Armands Simsons stāsta: "Izaicinājums prasīja zināmus pūliņus, bet mūsu ģimene ir ļoti apmierināta par piedalīšanos tajā. Nekas nav par grūtu - viss ir pieradumā. Turklāt, kad uz tevi skatās un no tevis gaida, tad, protams, ir vairāk jādomā, jāparāda, ka tas ir tavos spēkos. Lai arī atskaites vairs nebūs jāsniedz, noteikti vairāk domāsim par savu uzturu un maltītes pasniegsim mākslinieciskāk, jo tieši projekta laikā atklājām, ka ēdiens var būt baudāms ne tikai pēc garšas, bet arī - izskata."

Viens no ģimeņu uzdevumiem - iekļauties 100 eiro budžetā

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka pagājušā gadā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu patēriņa izdevumi vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli nedēļā sastāda 22,60 eiro, līdz ar to, Latvijā pilsētās dzīvojošās ģimenes ar bērniem pārtikai vidēji patērē 100 eiro nedēļā. Tādēļ izaicinājuma dalībniekiem bija dots papildu uzdevums - ne tikai ēst veselīgi, bet arī iekļauties 100 eiro budžetā. Lai arī ģimenes sev atvēlēto budžetu pārtērēja, tās norāda - tā nav neiespējamā misija! "Ēdot veselīgi un plānojot ēdienreizes, atkrīt izmaksas par dažnedažādiem našķiem, kas ikdienā tiek patērēti, turklāt, dodoties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, ir daudz lielāka iespēja nenopirkt neko lieku," secina Latvijas vecāku organizācijas mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa - Smildziņa. Bet portāla Brunch.lv redaktore Jevgēnija Šafraneka piebilst, ka "pirms došanās uz veikalu ir jānoskenē ledusskapis un pieliekamais, jo bieži vien izrādās, ka daļa nepieciešamo sastāvdaļu mājās jau ir".

Galvenās veselīgas ēšanas atziņas

Ģimenes, kuras piedalījušās Rimi izaicinājumā, iesaka citiem un arī pašas savā ikdienā domā ieviest šādus paradumus: samazināt knakstīšanos ar ēdienu starp ēdienreizēm un organizēt ēdienreizes puslīdz noteiktā ritmā katru dienu; samazināt gaļas patēriņu vakaros, biežāk ēst zivis; piedāvāt bērniem augļus un dārzeņus nevis saldumus; dzert ūdeni pat tad, ja neslāpst. "Veselīgi nenozīmē liesāks piens un krējums, tas nav arī par īsto produktu iegādi. Veselīgi ir nepārēsties, organizēt ēdienreizes, ēst augļus un dārzeņus, kā arī sportot. Veselīgs dzīvesveids nav nekas grūts - par neiespējamo misiju mēs to nereti padarām ar savām domām, tāpēc jābeidz domāt un jāķeras pie darbiem," iedrošina Inga Akmentiņa - Smildziņa.

Rimi ēšanas ieradumu pētījumu "Kā ēd Latvijā?" par iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumiem jau otro gadu pēc kārtas veicis pētījumu centrs SKDS, ar tiešo interviju palīdzību aptaujājot 1000 cilvēkus visā Latvijā. Pētījums veikts 2016.gada vasarā.

Rimi Latvia

x

Paroles atgadināšana