Laidiens no arhīva:

EiroZirnis

Kas būs nākošais Eiropas lauksaimniecības komisārs?

Andris Miglavs, Eirozirnis
04.08.2004

Latvija gan bija starp noslēdzošajām valstīm, kas spēja izšķirties par savu kandidatūru jaunajam Komisijas sastāvam (bez citiem pārliecinošiem publiskotiem premjera argumentiem kā vienīgi, ka, nominējot sievieti, Latvijai ir cerības iegūt ietekmīgāku portfeli jaunajā Komisijas sastāvā), aizstājot jau zināmu popularitāti guvušo ēnu komisāri Sandru Kalnieti ar kādreizējo eiroskeptiķi Ingrīdu Ūdri, tādējādi ziedojot Eiropas Komisijai savu vienu no augstākajām amatpersonām - Parlamenta priekšsēdētāju. Labi, ka ne Valsts Prezidenti. Tomēr Latvija nebija pati pēdējā, kas izdarīja izvēli.
Arī divas citas ES valstis, kuras bija iesaistītas Lauksaimniecības komisāra intrigā, savus kandidātus nosauca tikai vakar. Bet Ungārija vēl tikai tagad gatavojas aizstāt savu esošo ēnu komisāru ar Laslo Kovaču, ārlietu ministru un agrāko Sociālistu partijas vadītāju.
Un tā, šķiet, ka Dānijas un Nīderlandes valdību nosauktie kandidāti (-tes) atstājušas Barozam tikai 1 nominantu Lauksaimniecības un zivsaimniecības komisāra postenim jaunajā Eiropas komisijā – un tā ir pašreizējā Dānijas Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministre Mariana Fišere Bēla.
Šis pieņēmums ir spēkā, ja komisāru darbības sfēras izraudzītu pēc viņu iepriekšējā darbībā uzkrāto zināšanu un pieredzes kopuma. Nīderlandes valdība, pašreizējā Lauksaimniecības ministra autoritatīvā Cēsa Vērmana vietā nozīmējot Nelliju Kroēzu, kas kādreiz bijusi Transporta ministre, samazinājusi intrigu par nākošo Eiropas lauksaimniecības politikas attīstības vadoni. Tomēr pagaidīsim 20. vai 27. augustu, kad Barozo ir apsolījis nosaukt komisijas portfeļu sadalījumu.

Piedāvājam tikmēr piedāvājam īsu ieskatu Marianas Fišeres Bēlas dzīvesstāstā.
Dzimusi 1942. gada 15. aprīlī.
Beļģijā mācījusies valodas un ekonomiku.
Strādājusi par privāta eksporta uzņēmuma finanšu vadītāju (1967-1971), bijusi Munkebo Municipālās padomes locekle, vicemērs (1982-1997), aktīva Dānijas Liberālās partijas funkcionāre kopš 1988. gada, 1994.-2001. gadā dažādu Dānijas Palamenta komiteju vadītāja, 2001.-2004. gada jūlijs- Lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības ministre.
Avots: AgraFacts, No 66-04, 03-08-2004

Eirozirnis

x

Paroles atgadināšana