Laidiens no arhīva:

EiroZirnis

PTO sarunu rezultāti politiķu vērtējumā

Andris Miglavs, Eirozirnis
04.08.2004

Pagājušajā sestdienā dīvaini negaidīti tiešām panākta vienošanās PTO sarunās, Dohas raundā. Un šo vienošanos atbalsta faktiski visas dalībvalstis. Arī ES galvenie runasvīri Francs Fišlers un Paskāls Lamī uzsvēra savu apmierinājumu, ka 147 PTO dalībvalstis spējušas panākt šo vienošanos.
Fišlers uzskata, ka tā ir labs panākums pasaules ekonomikai, Eiropai un, īpaši - attīstības valstīm. Pēc šīs vienošanās panākšanas, viņaprāt, arī citām attīstītajām valstīm savas lauksaimniecības reformas būs jāveic pēc ES parauga. Un ES reformētā lauksaimniecības politika vairs netiks apšaubīta, bet ES lauksaimniekiem tagad tagad ir skaidra nākotnes perpektīva. Savukārt attīstības valstīm tiek sniegta lielāka tirgus pieeja, bet pasaulē kopumā mazinās negodīgā konkurence.
Tomēr Paskāls Lamī nedaudz atvēsināja prātus, brīdinot, ka sarunu raunds jau vēl nav galā, ir panākta tikai vispārējā vienošanās, kura tālāk vēl nopietni jāizstrādā. Un viņu atbalstīja arī ASV sarunvedējs Roberts Zelliks, uzsverot, ka pat par barjeru samazināšanas tempiem vienošanās vēl nav panākta.
Tikmēr ASV Senāta demokrātu līderis Toms Dašls jau ir paguvis aicināt ASV prezidentu Dž. Bušu noraidīt panākto vienošanos, kas paredz, ka arī ASV būs par 20 % jāsamazina lauksaimniecības atbalsts valsts budžetā. Viņa viedokļa pamatā ir bažas, ka budžeta izdevumu samazinājums samazinās lauksaimnieku ienākumu drošību tirgus lejupslīdes gadījumā.

Avots: AF – 2004-08-03, No 66, AE - 2004-08-03

Eirozirnis

x

Paroles atgadināšana