Laidiens no arhīva:

Ražība

Neticami, bet Agitai Pāvulei jau 70

Jānis Lapše, AgroPols
05.09.2003

Nesen bijušie un esošie darba kolēģi sveica Agitu Pāvuli viņas dzīves jubilejā. Jubilāres mūžs ir piemērs nesavtīgai kalpošanai Latvijas lauksaimniecībai.
Pirms četrdesmit pieciem gadiem, pēc LLA pabeigšanas, Agita no Rīgas pievārtes Mārupes devās uz dziļu Latgali - Dagdas rajonu, lai strādātu par saimniecības galveno agronomi un vēlāk arī par direktora vietnieci. Tad sekoja darbs jau Rīgā, Lauksaimniecības ministrijā un republikāniskajā apvienībā Latvijas agroķīmija.
Agitas Pāvules vadībā tika veikts nozīmīgs darbs augšņu auglības uzlabošanā. Ja šodien mūsu augsnes tiek uzskatītas par vienām no vismazāk sabojātām augsnēm Eiropā,- tas ir liels jubilāres nopelns. Tālaika minerālmēslu fondi tika sadalīti, vadoties no augšņu auglības īpatnībām. Tāpat tika organizēta augšņu kaļķošana, kuru apjoms sasniedza vēl nebijušus apmērus - 200 tūkst. hektāru gadā. Tajā laika posmā tika uzsākts darbs pie organiskā mēslojuma lietošanas paplašināšanas. Bija jāorganizē gandrīz viena miljona kubikmetru kūdras izvešana no to ieguves vietām.
Lūk, tāds milzīgs darbs un atbildība gūlās uz jubilāres pleciem viņas brieduma gados.
Jau 15 gadus Agita Pāvule būtu varējusi audzēt puķes savam priekam dzimtas mājas dārzā Mārupē, bet šie gadi joprojām tiek veltīti sabiedrībai. Ilgus gadus - kopskaitā 14 - iznāca zinātniski praktiskais žurnāls agronomiem Ražība, kuru sagatavoja un vadīja viens cilvēks - Agita Pāvule. Un arī pašlaik Agita turpina būt šā izdevuma, tagad AgroPola pielikuma, neaizstājama konsultante.
Paldies Tev, jubilāre!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana