Laidiens no arhīva:

Ražība

Bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi un mikrobioloģiskie preparāti

Anita Lielpētere, AgroPols
23.01.2004

SIA Bioefekts ražo un izstrādā bioloģiskos augu aizsardzības līdzekļus un virkni mikrobioloģisko preparātu. Pērn mūsu uzņēmuma kolektīvs atskatījās uz savas darbības 10 gadiem. Laika gaitā ne tikai paplašinājies bioloģisko līdzekļu patērētāju loks, bet tas arī mainījies līdzi mūsu lauksaimniecības prasībām un iespējām. Tas noticis, lielā mērā pateicoties iedzīvotāju vispārējās izglītības, pieredzes un zināšanu līmeņa paaugstināšanai.
Bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi satur mikroorganismus, kas iznīcina augu slimību ierosinātājus. To darbība ir ļoti specifiska - nekaitīga augiem, dzīvniekiem, cilvēkam, bet efektīvi ierobežo augam kaitīgo sēņu un baktēriju darbību, uzlabo augsnes struktūru; šiem līdzekļiem nav negatīvo blakus efektu.
Patlaban aktuāls ir jautājums par veselīgas ražas ieguvi, brīvu no ķīmisko vielu piesārņojuma, un par šīs ražas sekmīgu pārdošanu Eiropas tirgū. Izmantojot mūsu preparātus, šādu ražu iespējams iegūt. Visi mūsu preparāti lietojami bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Preparātu tapšanai ir sena priekšvēsture. Un jāuzsver - šādus preparātus var radīt valsts ar spēcīgu mikrobioloģijas skolu. Bioloģiskā virziena pamatus likuši mūsu slavenie tautieši - Pastēra un Koha līdzgaitnieki mikrobiologi Eižens Zemmers (1843-1906), Kristaps Helmanis (1848-1892) un Alfrēds Kalniņš (1895-1989). Ne katra, arī liela valsts, var lepoties ar šādiem dižgariem. To derētu atcerēties, risinot bioloģiskās lauksaimniecības problēmas un uzklausot ārzemju speciālistu viedokli.
Pastēra un Koha vārdi komentārus neprasa. Mūsu tautieši mikrobiologi E. Zemmers un K. Helmanis ar saviem darbiem un atklājumiem bija līdzvērtīgi partneri abiem iepriekš minētajiem zinātniekiem. Atkal pievienojoties Eiropas saimei, to nu nevajadzētu tagad aizmirst. Šie sasniegumi skāra medicīnu, un var rasties jautājums: nu kāds gan sakars medicīnai ar augsni, augu aizsardzību, bioloģisko lauksaimniecību? Vistiešākais. Mikroorganismi ir visur - gan cilvēka organismā, gan augos un augsnē. Arī lauksaimniecības literatūrā pasaulē lieto terminu Koha postulāts - no slimā auga izdala mikroorganismu, to identificē un, ja tas, ievadot atpakaļ veselā augā, izraisa attiecīgo saslimšanu, tad cēlonis ir noskaidrots un atliek nodarboties ar šīs slimības ierobežošanu.
Kas mums šodien lieti noder no Zemmera atstātā mantojuma? Pirmām kārtām tas ir lepnums par mūsu dižo tautieti, taču arī praksē mēs izmantojam to pašu kartupeļu barotni, kuras atklājējs bija Zemmers (diemžēl to kļūdaini piedēvē Koham). Tik vienkāršs un ģeniāls atklājums - kartupeli nevar iegūt sterilu, neizgriežot acis. Jau tajā laikā Zemmers aicināja nodarboties ar piena lopkopību, nonāca pie atziņas, ka mūsu tauta pārāk maz patērē vērtīgo augu (zirņu, pupu) olbaltumu, bet lieto pārāk daudz gaļas.
Arī K. Helmanis daudz uzmanības veltīja zemes procesu izzināšanai. Lūk, citāts no viņa 1883. gada dienasgrāmatas: "Mūsu pienākums ir sadarboties zemes sagatavošanai nākotnē, lai kļūtu nākotnei kaut kādi noderīgi."
Mikrobioloģijas attīstības nepārtrauktību mūsu zemē Latvijas pirmās brīvvalsts laikā stiprināja profesors mikrobiologs A. Kalniņš, un tā jau ir jaunāko laiku mikrobioloģijas vēsture, kuru turpinām veidot mēs visi. Arī patlaban Latvijas mikroorganismu kultūru kolekcija ir iegājusi pasaules apritē, un mēs bez grūtībām mikrobioloģiskos sasniegumus varam aizsargāt ar autoru apliecībām, jo ir iespēja mikroorganismu kultūras deponēt mūsu pašu zemē.
Bioefekta mikrobioloģiskie preparāti
Lai augs neslimotu, tam jābūt spēcīgam, apgādātam ar nepieciešamām augšanas vielām. Šim mērķim kalpo virkne mikrobioloģisko preparātu: azotobakterīns, nitragīni, vitmīns, bioloģiskie mēslojumi puķēm (rozēm, kaktusiem, istabas bērzam, hortenzijai, palmām, acālijām, īrisiem, ciklamenām, zālienam, kapu stādījumiem).
Azotobakterīns - saista gaisa slāpekli un nodrošina ar to augus, veicina augšanu, izdalot augsnē vitamīnus, auksīnus. To lietojot, izzūd nitrātu un nitrītu problēmas. Preparāta aktīvai darbībai vēlama augsnes reakcija 6,0-7,0. Ir Azotobacter preparāti, kas darbojas pie pH 5,5). Derīgs visiem kultūraugiem.
Nitragīni - tauriņziežu sēklu apstrādei. Sagatavoti nitragīni šādām kultūrām: zirņiem, vīķiem, pupām; pupiņām; lupīnai; lucernai un baltajam amoliņam; galegai un āboliņam. Nitragīna lietošana sēklu pirmssējas apstrādei ļaus ietaupīt vismaz latus piecdesmit uz hektāra, jo nebūs vajadzības pēc slāpekļa minerālmēsliem.
Vitmīns - mikroorganismu maisījums, kas veicina sēklu dīgšanu, apsakņošanos. Ir arī suspensijas koncentrāts, kuru lieto spraudeņu apsakņošanās veicināšanai. Miglojot ar šķidro vitmīnu augus veģetācijas laikā, ātrāk iegūst augstāku ražu. Suspensijas koncentrāts sagatavots 20 un 100 ml fasējumā.
Bioefekta augu aizsardzības līdzekļi
Kā iegūt veselu ražu, pasargāt to no slimībām, nelietojot ķīmiskos līdzekļus? Šim nolūkam noder virkne bioloģisko augu aizsardzības līdzekļu - Trihodermīns, Bio-1...Bio-5, Biomikss.
Trihodermīns, iestrādāts augsnē vai ievadīts augsnē ar sēklas materiālu, vai uzsmidzināts uz augiem, novērsīs postošo sēņu slimību - fuzariozes, sniega pelējuma, sakņu puves, pelēkās un baltās puves, miltrasas, melnā kraupja, melnkājas u.c. slimību attīstību.
Biomikss - preparāts ar plašu iedarbības spektru, lietojams gan lauka, gan siltumnīcu dārzeņiem (tomātiem, gurķiem, sīpoliem}, kartupeļiem, zemenēm, augļu kokiem un ogulājiem, kā arī dekoratīvajām kultūrām. Šis preparāts apkaros gan sēņu, gan baktēriju izraisītās slimības. Taču, ja vēlaties vēl efektīvāk pilnveidot augsnes mikrofloru, tad ieteicams vēl papildus ievadīt kādu no Bio-1...Bio-5 preparātiem.
Bio-1 augsnē samazina sakņu puves attīstību, Bio-2 apkaros gan sakņu puves, gan bakteriālās puves, Bio-3 novērsīs lapu plankumainību, rūsas izplatību, sniega pelējuma, melnā kraupja un lakstu puves attīstību, Bio-4 ierobežos lapu plankumainību, miltrasu un pelēko puvi, Bio -5 lieliski tiek galā ar biešu dīgstu puvi un dažādām bakteriozēm.
Preparāti dozēti 20 m2 un 100 m2 apstrādei. Preparātus zemnieku vajadzībām, lai apstrādātu lielākas, hektāros mērāmas platības, gatavojam un nodrošinām pēc iepriekšēja pasūtījuma.
Daudzo slimību izplatīšanās cēlonis ir slimu augu atlieku pietiekama nesadalīšanās. Lai to novērstu, augu atliekas un dārza atkritumi jāapstrādā ar biokompostētāju.
Ar biokompostētāju kompostēšanas procesu var sākt agri pavasarī un beigt vēlu rudenī. Optimālos apstākļos (mitrums, gaiss un temperatūra 18-240C) komposts ir gatavs mēneša laikā. Ar šā preparāta palīdzību var sadalīt arī zāģu skaidas. Šajā sezonā piedāvājam arī speciālu biokompostētāju, kas ērti lietojams sausajās tualetēs.
Bioloģiskie līdzekļi kaitēkļu ierobežošanai
Siltumnīcu baltblusiņas attīstību ierobežo verticilīns. Ar šo mikrobioloģisko preparātu jāapsmidzina baltblusiņas oliņas un kāpuri. Jāievēro pastiprināts miltuma un siltuma režīms 48 stundu garumā.
Trihogramma - ierobežo ābolu tinēja, zirņu tumšā tinēja, kāpostu un rāceņa balteņa, kāpostu pūcītes un plūmju tinēja izplatību. Tās efektīvai darbībai nepieciešams pagaidīt silta laika iestāšanos, kad dienas vidējā temperatūra +180C ir vismaz 5 diennaktis.
Katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja šo brīnišķīgo lapsenīti izmantot sava mazdārziņa ražas aizsargāšanā.
Sagatavošanā ir senāk zināmais un lietotais preparāts Bacilons. Tas domāts laputu, ābolu tinēja, ābeļu un pīlādžu tīklkodes, kolorādo kāpuru apkarošanai.
Kādi preparāti vēl interesē
Svarīgi ir sagatavot kvalitatīvu lopbarību, lietojot pienskābo ieraugu. Tāda skābbarība bez visiem kvalitātes rādītājiem arī vēl brīnišķīgi smaržos un uzlabos piena kvalitāti, kā arī lopu pašsajūtu.
Sīkāka informācija
www.bioefekts.times.lv

AgroPols

x

Paroles atgadināšana