Laidiens no arhīva:

Ražība

Latvijas brūnā govju šķirne ir jāsaglabā

Didžus Strautmanis, AgroPols
19.04.2004

Pasaulē notiek plaša globalizācija visās tautsaimniecības nozarēs, tostarp arī liellopu selekcijā. Tāpēc Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (ANO FAO) ir pamatoti uztraukusies, ka ražotājiem cenšoties iegūt pēc iespējas lielāku govju produktivitāti un peļņu, samazinās govju selekcijā izmantoto šķirņu un vaislinieku daudzums. Piemēram, Holšteinas melnraibajā govju šķirnē vieni un tie paši vaislinieki tiek izmantoti visās pasaules valstīs bez ierobežojuma. Tādējādi šķirnes populācijā tiek samazināta gēnu daudzveidība. Tas noved pie tuvradniecīgas pārošanas – inbrīdinga, kas savukārt samazina dzīvnieku augšanas intensitāti un izturību pret nelabvēlīgiem ārējās vides faktoriem.
Iekšaudzētiem dzīvniekiem ir mazāka dzīvmasa, līdz ar to - zemāka to ražība. Šie dzīvnieki ir uzņēmīgāki pret nelabvēlīgiem ārējās vides apstākļiem, un tādēļ vairāk slimo. Tuvradniecīgās pārošanas ceļā iegūti dzīvnieki grūtāk apaugļojas, kā arī tiek ātrāk likvidēti.
Samazinoties gēnu daudzveidībai, šķirnē tiek zaudētas daudzas noderīgas un nepieciešamas dzīvnieku īpašības. Piena ražošanā, pārejot uz augstražīgākajām govju šķirnēm, sāk sarukt arī vietējo, mazāk ražīgo šķirņu dzīvnieku skaits. Bet tieši šīs šķirnes ir izturīgākas un piemērotākas vietējiem dabas un klimatiskajiem apstākļiem nekā augstražīgās.
Ja necentīsimies saglabāt vietējās šķirnes, drīz vien var pienākt brīdis, kad visā pasaulē būs tikai viena govju šķirne - Holšteinas melnraibā,- ar visām no tā izrietošām negatīvajām sekām.

Lai saglabātu vietējās šķirnes
Lai tā nenotiktu un saglabātos arī vietējās šķirnes, ir izdota ES regula 1258/99 „Par atbalstu izzūdošo šķirņu saglabāšanai”. Arī Latvijas brūnā govju šķirne (vecais dzīvnieku tips) ir iekļauta Nacionālajā gēnu rezervē ģenētisko resursu saglabāšanai.
Lai dzīvnieku īpašnieki būtu ieinteresēti Latvijas brūnās šķirnes dzīvnieku saglabāšanā, ir paredzēti atbalsta maksājumi – Ls 80 par govi gadā; lai tos saņemtu, ar LAD ir jānoslēdz vienošanās, ka turpmākos piecus gadus dzīvnieku nelikvidēs un tiks izpildīti šķirnes saglabāšanas uzdevumi selekcijā.

LB vērtīgās īpašības
Latvijas brūnās (LB) šķirnes dzīvniekiem piemīt daudzas labas īpašības, kuras zūd, cenšoties paaugstināt govju ražību ar masveida krustošanu.
LB dzīvnieki ir ātraudzīgi, labi izmanto tilpumaino barību, var ražot pienu ar mazām spēkbarības devām. Tā kā pavasara – rudens periodā arvien intensīvi izmantotas ganības, LB šķirnes dzīvniekiem izveidojusies spēcīga kaulu būve. Īpaši stipras ir kājas un nagi, kuriem ir cieta nagu zole. Tāpēc nagi nav bieži jāapgriež, kā tas ir ar Holšteinas lopiem. LB dzīvnieki ir izturīgi, mazāk slimo, tādēļ govju izmantošanas laiks ir par 0,5 līdz 0,75 laktācijām garāks nekā citām govju šķirnēm Latvijā.
Teļi dzimst vidēji lieli (32-35 kg) ar maz sarežģījumiem dzemdībās un mazu nedzīvi dzimušo teļu skaitu. Govis un teles labi apaugļojas: grūsnības sasniegšanai vajag aptuveni 1,8 sēklojumus.
Izslaukuma ģenētiskās potences LB šķirnei ir augstas. No pieaugušām govīm var iegūt 6000-7000 kg izslaukumu ar augstu olbaltumvielu (3,2-3,5%) un tauku (4,2-4,5%) saturu pienā. Ļoti svarīga selekcijas pazīme ir olbaltumvielu saturs pienā. Tas nodrošina cilvēka pārtikai tik svarīgo siera daudzuma ieguvi. ES, nosakot piena cenu, olbaltumvielu saturam ir īpaši liela nozīme, jo par to piemaksā papildus.

ES politika – nevis daudzumu, bet kvalitāti
Ar selekcijas palīdzību olbaltumvielu saturu pienā var paaugstināt tikai vairāku desmitu gadu laikā. Tajā pašā laikā, nepareizi izvēloties šķirnes un vaisliniekus govju sēklošanai, olbaltumvielu saturu var neatgriezeniski strauji samazināt. Izmantojot krustošanai neradniecīgās šķirnes (Švices, Holšteinas sarkanraibo, Zviedrijas sarkanraibo u.c.), daļa vērtīgo LB pazīmju pasliktinās. LB šķirnes vecā tipa populācija ir jāsaglabā arī nākotnē - kā šo govju selekcijā svarīgo īpašību gēnu rezerve.
Arī jaunā ES lauksaimniecības politika vairs nebalstīsies uz piemaksām par saražoto piena daudzumu un izslaukuma kāpināšanu. Tieši tādēļ tā radīs izdevīgus nosacījumus Latvijas brūnās šķirnes dzīvnieku plašai turpmākai izmantošanai valstī.
LB šķirnes govis īpaši ir piemērotas bioloģiskajai lauksaimniecībai, kurā netiek pieprasīti tik augsti izslaukumi, kam nepieciešami papildu izdevumi dārgām barības piedevām un veterināri medicīniskajai apkalpošanai.
Atbalsta maksājumi par govi Ls 80 gadā kompensē tai 530 kg mazāku izslaukumu (pēc šķirņu ražību datiem – VCIDAC), ja piena iepirkuma cena ir 15 santīmi par kilogramu.

Programma LB šķirnes saglabāšanai
Valstī ir izstrādāta un ZM apstiprināta programma „Latvijas brūnās šķirnes ģenētisko resursu saglabāšanai”, kura praktiskajā dzīvē jārealizē un jāpārrauga Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienības speciālistiem.
Lai slaucamās govis tiktu ietvertas programmā un varētu saņemt maksājumus, jābūt aptuveni 5000 LB dzīvnieku, kuriem jāatbilst šādiem nosacījumiem:
· dzīvnieks ir pakļauts pārraudzībai;
· izcelšanās zināma vismaz trijās paaudzēs;
· visi priekšteči ir LB šķirnes izcelsmes dzīvnieki;
· dzīvniekam pieļaujama asins pieliešana 40% apmērā ar radniecīgajām Dānijas sarkanās un Angleras šķirnēm;
· dzīvnieka ģenealoģijā nav pieļaujama citu neradniecīgo šķirņu (Švices, Holšteinas sarkanraibās, Zviedrijas sarkanraibās u.c.) asinība;
· minimālajam izslaukumam pirmpienēm ir jābūt 4000 kg, bet pieaugušām govīm - 4500 kg laktācijā;
· tauku saturs pienā nav zemāks par 4,2%, olbaltumvielu saturs - par 3,2%;
· dzīvniekam eksterjers ir novērtēts ar lineārās metodes palīdzību.
Saglabājamā LB šķirnes tipa dzīvnieki jāapsēklo ar vaislas buļļiem, kuru ģenealoģijā ir tikai LB šķirnes asinība. Pieļaujama Dānijas sarkanās un Angleras šķirnes asinība 40%. Šādu vaislas buļļu spermas krājumi ir pietiekami lieli mākslīgās apsēklošanas stacijās, tai skaitā no buļļiem uzlabotājiem. Spermas krājumi ir no četrām neradniecīgām ģenealoģiskām buļļu līnijām. Tādēļ ir iespējas apsēklošanai izvēlēties tādu vaislinieku, kurš nav radniecīgs attiecīgajai govij, lai tādā veidā izvairītos no nevēlamās iekšaudzēšanas.

Kas iesakāms govju īpašniekiem
Govju īpašniekiem ar vietējo ciltsdarba speciālistu palīdzību ir jāizanalizē sava ganāmpulka dzīvnieku ģenealoģija, lai noskaidrotu, kuras govis un teles atbilst šiem noteikumiem. Pēc tam jāsazinās ar mākslīgās apsēklošanas stacijas vai Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienības speciālistiem, lai sagatavotu iesniegumu LAD.
Iesaistīties LB šķirnes dzīvnieku saglabāšanas programmā govju īpašniekiem - īpaši mazajiem un vidējiem - ir ekonomiski izdevīgi: Ls 80 atbalsta maksājums gadā ir līdzvērtīgs 500–600 kg lielam izslaukumam, kurš būtu jāiegūst ar papildu barību un citām izmaksām. Atbalsta maksājumi tiek garantēti katrai šādai govij piecus gadus ilgā periodā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana