Laidiens no arhīva:

Ražība

Bioloģiskā augu aizsardzība

Agita Pāvule, AgroPols
19.04.2004

Izstādes Pavasaris 2004 ietvaros rīkotajos semināros Rāmavā ievērojama vieta bija ierādīta bioloģiskās lauksaimniecības jautājumiem. Profesors Māris Daugavietis uzsvēra, ka strauji pieaug pieprasījums pēc vidi saudzējošiem augu aizsardzības līdzekļiem. Augu kaitēkļu un slimību iznīcināšanai zinātnieki meklē toksiskus savienojumus, taču, tos lietojot, tiek piesārņota vide. M. Daugavietis uzskata, ka nav jārada preparāti, kas kaitēkļus un slimības iznīcinātu, bet gan vielas, kas insektus pievilinātu, lai tos varētu izķert, vai vielas, kas tos atbaidītu vai traucētu atrast barības bāzi.
Piemēram, pirms 20 gadiem, risinot jautājumus par mežizstrādes atlieku (galvenokārt skuju) izmantošanas iespējām, sāka ražot skuju miltus, kurus ar labiem panākumiem izmantoja zemeņu stādījumos zemeņu dūrēja atbaidīšanai. Skuju miltus lietoja arī lapu utu apkarošanai un citur. LVMI Silava un LU Bioloģijas institūta zinātnieki uzsāka pētījumus par skujkoku ekstraktvielu, galvenokārt sveķskābju izmantošanu augu aizsardzībā. Meklēja tādas ekstraktvielas, kas traucētu kaitēkļiem atrast barības bāzi.
Liela daļa augu kaitēkļu un slimību ir specializējušies uz vienu saimniekaugu, t.i, uz vienu barības bāzi. Pievienojot šai barības bāzei citu augu ražotos organiskos savienojumus, kaitēklis vai slimība neatrod saimniekaugu un zaudē barības bāzi. Valda uzskats, ka, pārnesot augam tālākas radniecības augu organiskos savienojumus, augu aizsardzības efekts ir lielāks. Dažos augos ir vielas ar izteiktām fungicīdām, insekticīdām un citām īpašībām; to izmantošana augu aizsardzībā ir īpaši efektīva.
Ausma un Fitoekols IF
No priedes un egles skujām izgatavotajam ekstraktam Ausma piemīt izteiktas augšanas stimulatora īpašības. Ūdens ekstrakta Ausma tehniskie noteikumi reģistrēti 1998. gadā. Ekstrakta lietotāju atsauksmes par preparātu ir pozitīvas, īpaši lietojot to spraudeņu un sēklu apstrādei, laistot gurķus, tomātus, pākšaugus, ziedaugus un ārstniecības augus, kā arī zālienus, zemenes, upenes un citus ogulājus.
Preparāts Ausma 2000. gadā izmēģināts Anglijā un iegūts augsts tā novērtējums. Pašlaik preparāts tiek pārbaudīts vēl 10 Eiropas valstīs.
Fungicīdas un insekticīdas īpašības piemīt preparātam Fitoekols IF. Tas satur ūdenī šķīstošos sāļos pārveidotas skuju sveķskābes un taukskābes. Preparāts izmantojams pelēkās puves, baltās puves, brūnā pelējuma, miltrasu apkarošanai, kā arī cīņai pret dažādām laputīm uz ābelēm, plūmēm, rozēm un citām kultūrām, kā arī balto lapu blusiņu, tripšu un citu sūcējtipa kaitēkļu apkarošanai. Augu apstrādes procesā uz augsnes nonākušais preparāts neizraisa pārmaiņas augu mikroflorā un nesamazina slieku skaitu. Šie preparāti iesakāmi dārzkopjiem, kurus interesē ekoloģiski tīras produkcijas ražošana.
Timor un Timorex
Par diviem jauniem preparātiem - Timor (satur 50% tējas koku eļļu) un Timorex (satur 66% tējas koku eļļu) pastāstīja profesors Moše Reuveni (Moshe Reuveni) no Izraēlas. Preparātiem ir zema alerģiskā iedarbība un plašs iedarbības spektrs. Tā ražošanu Dānijā 2002. gadā uzsākusi kompānija Biomor Israel Ltd. Preparātus pārbauda cīņai pret īsto un neīsto miltrasu. Tā kā nākotnē gaidāms vara un sēra preparātu aizliegums, Timor un Timorex varētu būt noderīgi cīņai ar neīsto miltrasu vīnogu jaunajos stādījumos, kā arī cīņai ar īsto un neīsto miltrasu ķirbjaugu sējumos un stādījumos, sevišķi cīņai ar gurķu neīsto miltrasu. Preparāti ierobežo arī rūsas un kraupju, sevišķi melnā kraupja attīstību.
Preparātiem ir aizsargājoša iedarbība, tie ierobežo slimību izplatību, neļauj dīgt sporām, līdz ar to inficētie augi nav slimību izplatītāji.
Kompānijas Biomor Izrael Ltd vadība uzskata, ka preparāti Timor un Timorex ir unikāli augu aizsardzības līdzekļi, kas nesatur videi kaitīgus savienojumus. Tos var lietot pirms ražas novākšanas un ražas novākšanas laikā, tie nav kaitīgi kamenēm - apputeksnētājām un cilvēkam, kas strādā un vāc ražu. Pēc šo vielu izmiglošanas uz augiem nepaliek vara un sēra plankumi.
Kompānijas vadība un zinātnieki paredzējuši turpināt pētījumus par preparātu iedarbību uz dažādu augu slimībām un kaitēkļiem - utīm, ērcēm un citiem. Lai samazinātu preparātu lietošanas izdevumus, paredzēts noskaidrot, kādiem preparātiem tos var pievienot. Pašreiz šos augu aizsardzības līdzekļus pārbauda ne tikai Eiropā, bet arī Amerikā.
DCM un Flanamat
Egīls Auzenbahs un Andris Brenčs no firmas Dārza apgāds iepazīstināja semināra dalībniekus ar organisko mēslošanas līdzekli DCM, kas sertificēts lietošanai bioloģiskajā lauksaimniecībā. To ražo beļģu kompānija no augu un dzīvnieku izcelsmes produktiem un kūtsmēsliem. Mēslojuma lietošana izplatīta Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā, bet to tirgo visās pasaules valstīs. DCM priekšrocības: ilgstoša iedarbība - 100-130 dienas, komplekss mēslojums - satur visas augam nepieciešamās barības vielas, videi draudzīgs, neapdedzina augus, neizskaloas, ir laba barība augsnes mikroflorai. Īpaši efektīvs tas ir kopā ar PG Mix mēslojumu.
Nedaudz zemāka cena ir organiskam mēslošanas līdzeklim Flanamat, kas līdzīgs DCM, bet kuru ražo pēc citas tehnoloģijas. Mēslošanas līdzekli Flanamat izmanto galvenokārt Belģijā.
Jāveic sertifikācija
EQ Vides kvalitāte bioloģiskās programmas vadītājs Juris Grīnfelds un Lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas un testēšanas centra (LTSTC) Bioloģiskās lauksaimniecības galvenā eksperta v.i. Olga Gabrāne aicināja zemniekus nepalikt pusceļā un pieteikties saimniecību sertifikācijai, lai viņi varētu saņemt līdzekļus, kas paredzēti bioloģiskā virziena saimniecībām.
Zemniekiem, kuri vēlas, lai viņu saimniecību sertificētu kā bioloģiskā virziena saimniecību, jāraksta iesniegums organizācijai EQ Vides kvalitāte Salaspilī, Rīgas ielā 113, LV-2169 vai Lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas un testēšanas centram Cēsu raj. Priekuļos, Dārza ielā 12, LV-4126.
Divi gadi saimniecībai ir pārejas periods. Šajā laikā saimniecības darbu un dokumentus pa nozarēm regulāri pārbauda inspektori.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana