Laidiens no arhīva:

Ražība

Agronomu dzimtas tiekas Pikšās

Austra Silmale, AgroPols
15.06.2004

Šā gada maija mēneša Latvijas agronomu biedrības (LAB) valdes sēde notika 21. maijā vienlaikus ar Latvijas agronomu dzimtu saietu Dobeles rajona Pikšās, Kārļa Ulmaņa dzimtajās mājās. Sēdē piedalījās valdes locekļi Jānis Auseklis, Ritvars Heniņš, Agita Pāvule, Edvīns Kornis, Jānis Skroderis, Māris Grīnvalds un Andris Siliņš, kā arī LAB revīzijas komisijas priekšsēdētāja Aina Siliniece. Bija atbraukuši vienpadsmit agronomu dzimtu pārstāvji.
Apspriestais valdes sēdē
Kamēr pulcējās viesi, J. Auseklis valdi informēja par Matīšu pagasta padomes iniciatīvu, proti, lai nākotnē veicinātu Burtnieku ezera un tam piegulošo teritoriju iedzīvotāju un uzņēmēju ekonomisko attīstību, izveidot ekonomiski patstāvīgu juridisku organizāciju Burtnieku ezera pārvaldes aģentūra. Matīšu pagasta padomes izpilddirektors R. Gorodņičijs LAB kā ezeram piegulošo zemju īpašniekam ir atsūtījis aģentūras iespējamās attīstības vadlīnijas.
Svarīgs bija otrs darba kārtības jautājums - par jaunu LAB statūtu pieņemšanu kongresā jūlijā. Valde pilnvaroja J. Ausekli, A. Pāvuli un R. Heniņu līdz kongresam precizēt jaunos LAB statūtus atbilstoši Uzņēmumu reģistrā saņemtajam paraugam.
Trešais jautājums bija par 3. jūlijā paredzētā kongresa rezolūciju. Rezolūcijas projekts izsūtīts visām LAB nodaļām. J. Auseklis ieteica projektu papildināt ar ieteikumu ZM sekot, lai ES nosacījumu iekļaušana mūsu valsts normatīvajos dokumentos atbilstu patiesajiem dzīves apstākļiem.
J. Auseklis, A. Siliniece un J. Skroderis runāja par situāciju Burtnieku īpašumā. Lai līgumā ar SIA Burtnieku zirgaudzētava varētu noteikt termiņu, līdz kuram jāpabeidz LAB zemju ierakstīšana zemesgrāmatā, SIA direktoram J. Jurašam Valmierā jādabū apstiprinājums, cik ilgā laikā var veikt nepieciešamo zemes uzmērīšanu.
Starp pagātni un nākotni
Turpmākajā dienas gaitā valdes locekļi kopā ar agronomu dzimtu saieta dalībniekiem Kārļa Ulmaņa brālēna Gunāra Ulmaņa vadībā iepazinās ar Pikšu muzeja ēku un izstādi. Pēc tam devās uz Bērzi, kur vietējās skolas vēstures skolotāja rīkoja ekskursiju uz Bērzes baznīcu, kapiem un veco skolas ēku, kur trīs gadus mācījies K. Ulmanis. Baznīcā drosmīgākie varēja uzkāpt baznīcas tornī un skandināt prezidenta dāvāto zvanu. Kapos apglabāti K. Ulmaņa vecāki, pašam prezidentam izveidota piemiņas vieta, uz kuru atvesta arī zeme no tās vietas, kur viņš izsūtījumā apglabāts. Vecajā skoliņā iekārtota piemiņas istaba.
Pa ceļam no Bērzes uz Pikšām visi apciemoja 19. gadsimtā celtās Bērzes dzirnavas, kurās saimnieko valdes loceklis R. Heniņš un viņa tēvs. Darbojas arī mazā elektrostacija, kuras ieņēmumi ļāvuši uzsākt dzirnavu ēkas un iekārtu atjaunošanu. Dzirnavas strādā - visi ciemiņi juta miltu smaržu, dzirdēja dzirnakmeņu klaboņu, drēbēs nokļuva pa puteklim. Te maļ lopbarību, labību, arī bīdelē; ir putraimu, bet nav mandeļu gaņģa…
Pēc garās ekskursijas saieta dalībnieki Pikšās sildījās pie tējas un kafijas, tukšoja līdzatvestos groziņus, debatēja. No Cēsīm atbraukušo viesu starpā bija arī Saeimas deputāts Andris Kāposts. Agronomi viņam uzdeva daudz jautājumu par neskaidrībām un nepilnībām ar ES saistītajos noteikumos. A. Kāposts atzina, ka valstī ne vienmēr dažādas saistības tiek pieņemtas pārdomāti un pamatoti, un pauda viedokli, ka, darbojoties Briselē, ir iespējams veicināt Latvijai vēlamāku lēmumu pieņemšanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana