Laidiens no arhīva:

Ražība

Latvijas brūnās govju šķirnes ģenētisko resursu saglabāšana

Māris Līdaks, AgroPols
15.06.2004

Pašlaik projekta stadijā esošajā Lauku attīstības plānā (LAP) ir pasākumu daļa „Agrovide” ar apakšpasākumu „Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšana”, kas no šā gada paredz atbalstu Latvijas vietējo šķirņu dzīvnieku saglabāšanai nākotnē. Piena lopkopībā viena no šīm šķirnēm ir Latvijas brūnā govju šķirne.
Attīstoties intensīvai piena ražošanai, vietējā Latvijas brūnā govju šķirne tiek pilnveidota, izmantojot citu valstu šķirnes. Tas paaugstina izslaukumu un uzlabo dzīvnieka eksterjeru. Tādējādi Latvijas brūno govju raksturīgās īpašības – samērā augstais olbaltuma un tauku saturs pienā, ķermeņa uzbūve, kāju un nagu izturība, paaugstināta izturība pieticīga un vidēja līmeņa turēšanas apstākļos, apmatojuma krāsa u.c. pazīmes - tiek izmainītas.
Tādēļ, lai saglabātu Latvijas brūnās govju šķirnes labākās īpašības, ir izstrādāta šīs šķirnes ciltsdarba programma, kas tiks finansiāli atbalstīta no LAP, saņemot aptuveni Ls 87 gadā par govi, kas atbilst Latvijas brūnās šķirnes govju ciltsdarba programmas (turpmāk - Ciltsdarba programma) nosacījumiem.

Dokumentu iesniegšana, lai dzīvniekus iekļautu Latvijas brūnās govju šķirnes saglabāšanas programmā
1. Dzīvnieku īpašnieks iesniedz pieteikumu un dzīvnieku ciltskartītes kopiju (pēc formas, sk. Ciltsdarba programmu) Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienībā.
2. Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība izskata iesniegtos dokumentus, pārbauda informācijas atbilstību Ciltsdarba programmas nosacījumiem.
3. Par dzīvniekiem, kuri atbilst Ciltsdarba programmas nosacījumiem, dzīvnieku īpašnieks un Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība noslēdz abpusēji saistošu līgumu par Ciltsdarba programmas izpildi.
4. Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība izsniedz dzīvnieku īpašniekam apliecinošu dokumentu par Ciltsdarba programmā iekļautajiem dzīvniekiem.

Papildu informācijai par Latvijas brūnās govju šķirnes dzīvnieku saglabāšanu zvanīt Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienībai, tālr. 7046437. Informācija atrodama arī interneta mājaslapā www.ime.lv/ciltsdarbs/

AgroPols

x

Paroles atgadināšana