Laidiens no arhīva:

Ražība

Svarīgākās izmaiņas augu aizsardzības līdzekļu apritē

Inga Aizpura, AgroPols
15.06.2004

Saistībā ar iestāšanos ES šāgada 29. aprīlī ir pieņemti un 1. maijā Latvijas Vēstnesī publicēti jauni MK noteikumi Nr. 463 "Augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas, glabāšanas un lietošanas noteikumi", kas nosaka izvirzāmos kritērijus augu aizsardzības līdzekļu (AAL) tirdzniecības vietām, personu pienākumus un tiesības, AAL ievešanas un izvešanas kārtību, kā arī AAL un nereģistrētu AAL aprites kārtību un kontroli (sk. AgroPols Nr. 9. maijs)
Kaut arī esam iestājušies ES, Latvijai ir savs augu aizsardzības līdzekļu reģistrs un savas normatīvo aktu prasības, kas jāievēro personām, kas veic darbības ar augu aizsardzības līdzekļiem.
Viens no nosacījumiem ir tas, ka augu aizsardzības līdzeklim jābūt iekļautam reģistrēto AAL sarakstā. Ja kāda no darbīgām vielām un attiecīgi AAL, kuros tā ietilpst, tiek izņemti no ES reģistra, tā tiek svītrota arī no Latvijā reģistrēto AAL saraksta un tai ir noteikts tās izplatīšanas termiņš un izlietošanas termiņš. Tātad nepārtraukti jāseko līdzi reģistrēto AAL izmaiņām, kā arī AAL marķējuma tekstam jābūt latviešu valodā un tajā jābūt informācijai, kas apstiprināta, to reģistrējot.
Kopš iestāšanās ES vairs nepastāv AAL kontrole uz robežas, kas pasargāja Latviju no normatīviem aktiem neatbilstošu AAL ievešanas, izplatīšanas un lietošanas. Katra persona atbild par to, kādus AAL ieved Latvijā, tirgo vai lieto savā saimniecībā, vai tie ir atbilstoši AAL apriti regulējošo normatīvo aktu prasībām. Lai nodrošinātu šo prasību ievērošanu un tādējādi nodrošinātu kvalitatīvu, ar AAL atliekām nepiesārņotu, kā arī konkurētspējīgu produkciju ES tirgum, pastiprināsies AAL lietošanas kontrole.
Personām, kuras veic darbības ar AAL, par to normatīvo aktu prasību neievērošanu, kas regulē AAL apriti, ir paredzēta administratīvā atbildība. Administratīvā naudas soda lielums fiziskām personām ir Ls 5-25, juridiskām personām - Ls 10-500. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, kas atkārtoti izdarīti gada laikā, fiziskajām personām paredzēts sods Ls 10-500, juridiskajām personām - Ls 500-3000.
Ievērosim noteikumus, neradīsim problēmas sev un citiem!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana