Laidiens no arhīva:

Ražība

Augu aizsardzība novembrī

Jānis Āboliņš, AgroPols
18.10.2004

Augļu dārzos un ogulājos,ja laikapstākļi atļauj, jābeidz novākt nobirušās lapas - uz tām var pārziemot veģetācijas periodā izplatīto slimību - ābeļu kraupja, bumbieru kraupja, plūmju rūsas, ābeļu lapu pelēkplankumainības, kauleņkoku lapbires, ogulāju iedegu, ogulāju lapu sīkplankumainības u.c. ierosinātāji. Lapu satrūdēšanu stimulē arī to apsmidzināšana ar 5-7% karbamīda šķīdumu, ko vajadzētu izdarīt, ja lapas netiek savāktas.
Jāsakārto žogi, lai pasargātu jaunos augļu dārzus no zaķiem; nelielās platībās ābelītes apsien ar egļu skujām vai citu materiālu. Nav vēlams stumbrus aptīt ar caurspīdīgu plēvi. Augļu koku stumbrus un resnākos skeletzarus vēlams kaļķot ar 20% kaļķupienu, pievienojot tam 2% vara vitriolu, lai pasargātu no saules apdegumiem februārī un martā. Ja jaunu augļu koku stādījumu tuvumā atrodas ūdenskrātuves, kuru krastos vasarā dzīvoja ūdensžurkas, kas ziemā var apgrauzt kociņu saknes, vēlams pie kociņiem drenu vai plastmasas caurulēs izlikt saindētas ēsmas.
Bumbierēm jāizgriež bumbieru kraupja bojātās jauno dzinumu galotnes ar iežuvušu mizu. Upenēm un ērkšķogām jāizgriež Amerikas miltrasas stipri bojātās dzinumu galotnes.

Kartupeļu glabātuvēs
līdz novembra vidum jāpabeidz kartupeļu atdzisināšana līdz uzglabāšanas temperatūrai. Sēklas kartupeļu agrīnām šķirnēm tā ir +2-+3 °C, vidēji agrīnajām +3-+4 °C, vēlīnajām +4-+5 °C, bet pārtikas kartupeļiem +3-+5 °C (ja tos paredzēts pārstrādāt čipsos vai frī, uzglabāšanas laikā temperatūra sabērumā nedrīkst būt zemāka par +6 °C). Ja pārtikas kartupeļu sabērumā temperatūra nokrītas līdz +1-+2 °C, bumbuļos paaugstinās cukuru daudzums un tie kļūst saldeni.
Glabāšanas laikā jānodrošina regulāra ventilācija. Ja ventilācijai izmanto āra gaisu, kura temperatūra ir zemāka par temperatūru sabērumā, to pārklāj ar 20 cm salmu kārtu, lai virskārtā esošie bumbuļi nesvīstu. Kad salmi kļuvuši slapji, tie jānomaina.
Ja kartupeļus pēc atdzesēšanas noliktavā grib pārlasīt vai šķirot, sabērums ventilējot jāuzsilda līdz +10-+12 °C un pie šādas temperatūras jāpārlasa. Zemākā temperatūrā bumbuļu miziņa viegli traumējas, tātad tie ievērojami stiprāk pakļauti saslimšanai ar puvēm. Pēc pārlasīšanas uzglabājamo kartupeļu sabēruma temperatūra atkal ir jāpazemina līdz uzglabāšanas temperatūrai (par 0,5-1,0 °C diennaktī). Ja uz noliktavas griestiem kondensējas ūdens piles, kartupeļu sabērums vai konteineri jāpārklāj ar salmu kārtu.

Sīpolu noliktavās
pēc apžāvēšanas pārtikas sīpolu temperatūra pazemināma par 0,5 °C diennaktī līdz +5 °C, un pēc tam par 0,5 °C nedēļā līdz uzglabāšanas temperatūrai 0-+1 °C. Relatīvam gaisa mitrumam jābūt 65-70%. Sīpolus var uzglabāt arī pie +18-+25 °C ar gaisa mitrumu 65-75%. Šādi glabājot, sīpolu svara zudums var sasniegt 20-30%. Veģetatīvi pavairojamo sīpolu stādāmais materiāls (ģimenes sīpoli, sīksīpoliņi) uzglabājams pie +18-+25 °C, tad tie laukā neziedēs.

Burkānu pagrabā
konteineros vai plastmasas maisos (atstājot vaļēju galu) ievietotu burkānu atdzesēšanu vislabāk izdarīt ar vēso nakts gaisu. Gaisa plūsmu var nodrošināt šādi: pagraba zemākajā vietā attaisa lūku vēsā gaisa ieplūšanai, pretējā pagraba pusē jāattaisa lūka siltā gaisa izplūšanai. Optimālais gaisa mitrums pagrabā ir 80-90%. Ja gaiss ir sausāks, ar ūdeni mitrina grīdu. Uzglabāšanas temperatūra ir +1-+3 °C.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana