Laidiens no arhīva:

Ražība

Valmieras piena jaunievedums piena vērtēšanā

Laima Priede, AgroPols
21.10.2004

No vārdiem - pie darbiem
Pagājušajā gadā a/s Valmieras piens (VP) uzsāka tradīciju aicināt uz sanāksmēm savus sadarbības partnerus - piena ražotājus, lai pie viena galda risinātu gan problēmas, gan kopīgi domātu, kā gūt labākus rezultātus, lai abām pusēm būtu izdevīgāk.
Gada sākumā karstā tēma bija piena analīzes, tāpēc tika uzaicināta arī Diāna Ruska, SIA Piensaimnieku laboratorija direktore, jo VP visus piena paraugus ved analizēt uz šo akreditēto neatkarīgo laboratoriju.
Sarunās tika apspriesta ne tikai esošā situācija un varianti, kā to uzlabot (piemēram, saņemt operatīvāk analīžu rezultātus), bet arī jaunas attīstības iespējas šajā jomā, jo tieši šogad VP uzsāka jaunu, stratēģisku piena iepirkuma attīstības programmu.
Vispārēju atbalstu guva VP priekšlikums par nepieciešamību analizēt urīnvielas saturu pienā, kas jau ir pieejams gan Lietuvas, gan Igaunijas piena ražotājiem.
Arī Valmieras lauksaimniecības konsultāciju biroja (LKB) vadītāja Daiga Siliņa uzsvēra, ka lopkopības konsultanti jau gadiem runā par šo analīžu ieviešanu, taču reāls priekšlikums radies tikai tagad.
Vārdiem sekoja darbi. Vispirms šoruden - septembrī un oktobrī, - sadarbībā ar Valmieras LKB tika rīkoti mācību semināri Valmierā, Alūksnē un Limbažos, lai izskaidrotu urīnvielas analīzes būtību un nozīmi. Bet oktobra pirmajā pusē jau tika piedāvāta reāla iespēja - nodot paraugus šo analīžu veikšanai.
Valmierieši ir pienlauži
Ja atceras teicienu par celmlaužiem, tas ir, uzņēmīgākajiem nezināma ceļa gājējiem, tad Valmieras pienu var dēvēt par pienlauzi. Uzņēmums pirmais un pagaidām vienīgais Latvijā piedāvājis saviem piegādātājiem noteikt piena urīnvielas analīzes. Jo gan piena pārstrādātājam, gan ražotājiem mērķis ir viens - iegūt pēc iespējas vairāk augstvērtīga piena. Kā jau minēju, šogad VP uzsācis stratēģisku piena iepirkuma attīstības programmu, kas ietver arī īpašas piemaksas par pienu ar augstu olbaltuma saturu.
VP ģenerāldirektors Harijs Panke informē: "Šogad deviņos mēnešos esam iepirkuši par 42% piena vairāk nekā pērn, bet galvenais - būtiski palielinājies olbaltuma saturs pienā. Tas liecina, ka mūsu darbība attaisnojusies. Ja piedāvājam zemniekiem iespēju noteikt urīnvielas saturu pienā, tas nozīmē - gribam saviem piena ražotājiem iedot mērinstrumentu, lai barojot govis un gādājot par lopu veselību, viņiem būtu drošība, ka var strādāt precīzi un pat ar mazākām izmaksām tikt pie labāka rezultāta."
Savukārt VP piena iepirkuma daļas vadītāja Irēna Škoba uzsver, ka tieši urīnvielas analīzes rāda, ka govs barošanā ieguldītā nauda nāk atpakaļ ar olbaltumvielām bagātu pienu. Šīm analīzēm jau pieteikušies aptuveni 166 (20. okt.) VP piena piegādātāju. Neraugoties uz to, ka viena parauga analīzes cena ir Ls 1,80 (bez PVN).
LLU dzīvnieku ēdināšanas katedras vadītājs asociētais profesors Uldis Osītis Valmieras piena uzņēmību novērtē tā: "Urīnvielu analizēšana pienā nemaz nav sākusies pārāk sen, ASV tas tiek praktizēts kopš 1995. gada. Tātad valmierieši veiksmīgi seko pasaules progresa attīstībai."
Praktiski ar paraugiem urīnvielas noteikšanai pienā rīkojas tā: vispirms šos piena paraugus ved uz SIA Piensaimnieku laboratorija Ulbrokā, pēc tam - uz Tartu laboratoriju Igaunijā, kur veic analīzes. Šādi darbs organizēts kopš oktobra sākuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana