Laidiens no arhīva:

Ražība

Mēslošanas līdzekļa Kūdras eliksīrs 1 īpašības

Dainis Rozentāls, AgroPols
15.11.2004

Jaunais Latvijas produkts Kūdras eliksīrs 1 nav organiskais mēslojums vārda tiešajā nozīmē, jo NPK vietā, kas parasti nosaka augu mēslojuma efektivitāti, šeit galvenā loma ir humīnvielām. Tāpēc produkts precīzāk būtu dēvējams par augu augšanas biostimulatoru. Šā produkta darba šķīduma koncentrācija, apstrādājot augu saknes, nedrīkst pārsniegt 0,005% - tik liela ir tajā esošo humīnvielu bioloģiskā aktivitāte.
Šādā koncentrācijā sagatavotā darba šķīdumā NPK koncentrāciju nodrošināt ir problemātiski, bet tas nav pats nepieciešamākais. Jo tieši humīnvielu specifiskās īpašības, iedarbojoties uz augiem un augsni (tajā skaitā uz tur esošajiem minerālmēsliem, organiskajiem mēsliem un mikroorganismiem) gala rezultātā uzrāda gan ražas pieaugumu, gan uzlabo tās kvalitāti un ekoloģisko tīrību, gan dod jūtamu ekonomisko efektu. Apmēram par vienu trešdaļu samazinās minerālmēslu patēriņš, un pats produkts, salīdzinājumā ar citiem Latvijā esošajiem augu aizsardzības līdzekļiem, mēslošanas līdzekļiem un dažādiem augšanas biostimulatoriem, ir lēts.
Produkts Kūdras eliksīrs 1 tiek iegūts ar pilnīgi jaunu tehnoloģiju (kavitācijas efektu), fiziski satriecot sadalījušās kūdras izejvielas šūnas, tā saglabājot visas izdalīto humīnskābju un to sāļu vērtīgākās īpašības. Tās gan nesaglabājas, iegūstot humīnskābes tradicionālā veidā - ķīmiski ilgāk vārot augstā temperatūrā to pašu izejvielu. Visas labās īpašības pat vēl nav noteiktas, jo jaunā Latvijas produkta efektivitāti turpina pārbaudīt gan zinātniskās iestādes, gan zemnieki, gan bioloģiskie lauksaimnieki, kuri izmēģina produkta iedarbību uz atsevišķām augu kultūrām.
Kā izejvielas tiek izmantota Latvijas kūdra un ūdens. Humīnvielu koncentrācija produktā ir 2 grami vienā litrā. Darba šķīduma koncentrācija augiem ir ļoti neliela, tāpēc no viena litra piedāvātā produkta var sagatavot 70 litrus darba šķīduma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana