Laidiens no arhīva:

Ražība

LAB balvas - stimuls un atzīšana

Austra Silmale, AgroPols
16.11.2004

Latvijas Agronomu biedrības (LAB) šāgada pēdējā, paplašinātā valdes sēde notika 10. novembrī. Sēdē piedalījās valdes locekļi J. Auseklis, I. Bents, Dz. Kreišmane, I. Kārkliņš, V. Klāsens, E. Kornis, A. Pāvule, M. Sekāne, A. Siliņš, V. Sproģe, J. Skroderis, R. Vītola, LAB revidente A. Siliniece un uzaicinātie - V. Dzenis, E. Bunga, J. Cielava, A. Lucāns. M. Leščinska un I. Šteins.
Kurš pelnījis LAB balvas
Ernesta Sovera balvu Imants Kārkliņš ierosināja piešķirt Regīnai Kuļšai, agronomei, Balvu rajona padomes priekšsēdētājai, arī Balvu pagasta vadītājai. Pateicoties viņas atbalstam, LAB Balvu nodaļas darbība ir ļoti rosīga. Šādi cilvēki, īpaši Latgalē, pelnījuši atzīšanu. Valde nolēma R. Kuļšai piešķirt Ernesta Sovera balvu.
Rita Vītola informēja, ka LLU Lauksaimniecības fakultātes studentu pašpārvalde iesaka balvu Auseklītis piešķirt 4. kursa studentei Madarai Pilei. Valde ierosinājumu atbalstīja.
Atkal Burtnieku zeme...
J. Auseklis informēja, ka zemesgrāmatā ierakstīti 426 ha no 548 ha Burtnieku zemes īpašuma. Patlaban iemērīšanas darbi notiek 7 zemes gabalos - ap 60 ha platībā. Līdz gada beigām tie būs iereģistrēti zemesgrāmatā. Pēc tam LAB varēs slēgt jaunu līgumu ar SIA Burtnieku zirgaudzētava.
Ir saņemti vairāki pieprasījumi no potenciālajiem zemes pircējiem. J. Skroderis ieteica rajona avīzē izsludināt zemes pārdošanu. A. Siliniece atbalstīja domu par sludinājumu, bet ieteica labāk zemi iznomāt, jo biedrībai nepieciešami līdzekļi. Savukārt V. Dzenis uzsvēra, kā jādomā ne tikai par naudas iegūšanu, bet jāizveido stratēģiskais plāns naudas izlietošanai, lai nauda radītu naudu.
M. Leščinska, SIA Holms pārstāve, izteica vēlēšanos iegādāties apmēram 2 ha zemes. Valde nolēma SIA Holms zemi iznomāt uz pieciem gadiem ar pirmpirkuma tiesībām par nomas cenu - Ls 0,25 par kvadrātmetru.
Vēstule deputātiem
Pēdējais valdes sēdes darba kārtības jautājums - LAB valdes vēstule 8. Saeimas deputātiem. Tās pamatā ir agronomu kongresam 3. jūlijā iesniegtā vēstule. LAB aicina deputātus paplašināt LR Satversmi ar atziņu, ka Latvijas lauksaimniecībā izmantojamā zeme, meži un ūdeņi pieder Latvijas valstij un tās pilsoņiem, kā arī ar likumu nepieļaut ārzemniekiem un nepilsoņiem privatizēt un pirkt lauksaimniecībā izmantojamo zemi, mežu un ūdeņus. LAB rosina veicināt ražošanas, pārstrādes un tirdzniecības kooperāciju laukos, pārskatot nodokļu politiku. Valsts budžetā jāparedz līdzekļi zemāku kredītprocentu garantijai Latvijas zemniekiem zemes iepirkšanai. Jāizstrādā programma jaunatnes piesaistīšanai lauku apvidiem. Jāizveido vidējās lauksaimnieciskās izglītības centri un jānodrošina, lai pagastos būtu savi agronomi - konsultanti.
Nākamā LAB valdes sēde - 2005. gada 12. janvārī.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana