Laidiens no arhīva:

Ražība

Ievērtējot veco, selekcionāri ievieš jauno

Ritvars Leitens, AgroPols
16.11.2004

Priekuļu selekcijas stacija savu darbību uzsākusi jau pagājušā gadsimta sākumā. Kopš tā laika, 91 gadu darbojoties, paveikts ne mazums Latvijas laukiem neatsverama darba. Arī tagad strādājam pie vairākiem interesantiem projektiem.
Protams, galvenais virziens ir konkurētspējīgu laukaugu kultūru šķirņu veidošana un uzturošā selekcija, izmantojot tradicionālās un biotehnoloģijas metodes. Vienkārši runājot, - veidojam jaunas šķirnes.
Kartupeļi konkurē ar ārzemniekiem
Priekuļu vārds izsenis saistās ar kartupeļiem, tāpēc nav brīnums, ka lielu popularitāti ieguvušas un veiksmīgi ar ārzemniecēm konkurē mūsu jaunākās šķirnes: `Magdalēna` ar savu sarkano, gludo mizu, apaļo formu un `Lenora` ar apaļo formu, dzelteno mizu un mīkstumu. Tās nevienu nevar atstāt vienaldzīgu. Abas šķirnes ir izturīgas pret nematodi, izplatītākajām kartupeļu slimībām un labi garšos miltainu kartupeļu cienītājiem. Arī saimniecēm nav jābaidās - vārot neizjuks.
Savu vietu tirgū iekarojušas arī šķirnes `Monta` (agrīna, bumbuļi ovāli, miza dzeltena, mīkstums mazmiltains), `Sigunda` (piemērota pārstrādei frī, izturīga pret lakstu puvi un ieteicama bioloģiskajai lauksaimniecībai).
Cietes ražotājiem piemērotas ir jau pazīstamās `Brasla` un `Zīle`.
Jauns virziens - kailgraudu mieži
Miežu selekcijas grupā notiek darbs pie vietējiem apstākļiem piemērotu, galvenokārt lopbarībai un arī pārtikai izmantojamu šķirņu veidošanas. Jaunākā Priekuļos veidotā miežu šķirne "Idumeja" strauji kļūst populāra ar savu agrīnumu, graudu rupjumu, piemērotību bioloģiskajai lauksaimniecībai. Tiek strādāts, lai izveidotu pret miltrasu izturīgas šķirnes, izmantojot dažādus izturības gēnus. Darbs noris pie bioloģiskajai lauksaimniecībai piemērota, pret putošo melnplauku izturīga selekcijas materiāla iegūšanas.
Jauns selekcijas virziens ir kailgraudu mieži, nākamajā gadā tiks uzsākta pirmo Priekuļos selekcionēto līniju pārbaude. Pašlaik tiek apsvērta iespēja nodot reģistrācijai - kopīgi ar čehu kolēģiem - kailgraudu miežu līniju, kas izmantojama pārtikā, ar augstu kopproteīna, neaizvietojamo aminoskābju un beta-glikānu saturu, ļoti izturīgu pret veldrēšanos.
Ziemāju selekcija
Ziemāju selekcijas grupā strādā pie jaunu ziemas rudzu un tritikāles šķirņu izveidošanas. Līdztekus rudzu "Kaupo" sēklaudzēšanas darbam noris darbs pie jaunu ražīgu, īsstiebrainu, ar labu veldres noturību rudzu šķirņu izveidošanas. Īpaša vērība gan selekcijas procesā, gan jau Latvijā audzēto un jauno šķirņu izvērtēšanā tiek veltīta graudu kvalitātes rādītājiem un to stabilitātei - Latvijai tik raksturīgajos mainīgajos meteoroloģiskajos apstākļos. Tritikāles selekcijā lielu vērību pievērš veidojamo šķirņu ražībai, graudu kvalitātei, izturībai pret graudu sadīgšanu vārpās, ziemcietībai, izturībai pret slimībām.
Jauns selekcijas virziens ir maizes un konditorejas izstrādājumu pagatavošanai piemērotu šķirņu veidošana. Uzsākta tritikāles līniju izvērtēšana par to piemērotību bioloģiskajai lauksaimniecībai.
Pievēršoties bioloģiskajai lauksaimniecībai
Tagad, kad lielu vērību pasaulē pievērš bioloģiskajai lauksaimniecībai, Priekuļos 2003. gadā ir sākti pētījumi arī šajā virzienā. Saimniecībā iekārtotas divas sertificētas bioloģiskās augu sekas, kas paredzētas dažādu izmēģinājumu veikšanai un sēklaudzēšanai. Pētījumos par šķirņu piemērotību bioloģiskās saimniekošanas veidam tiek izvērtēta miežu, auzu, rudzu, kviešu, tritikāles, ripšu un kartupeļu šķirņu atbilstība. Turpmākajos pētījumos paredzēts noskaidrot nozīmīgākās kultūraugu pazīmes, kas nodrošina augstu un kvalitatīvu ražas ieguvi bioloģiskajos laukos. Paredzēts arī izvērst pētījumus par slimību un kaitēkļu ierobežošanu ar bioloģiskajām metodēm un piemērotāko zaļmēslojuma veidu augsnes auglības nodrošināšanai. Zemniekiem jau varam piedāvāt sertificētu bioloģiski audzētu kartupeļu, auzu un miežu sēklu, turpmāk tiks uzsākta arī rudzu un āboliņa sēklaudzēšana.
Šogad lietavas vasaras otrā pusē apgrūtināja zālāju sēklu iegūšanu. Tomēr varam ar lepnumu teikt, ka mūsu klientiem piedāvāsim augstas kvalitātes stiebrzāļu un āboliņu sēklas materiālu, kas nodrošinās kvalitatīvas lopbarības ieguvi pietiekamos daudzumos divos trijos pļāvumos gadā.
Zāļu maisījumos, izmantojot Priekuļos izveidoto viengadīgo aireni `Uva`, jau sējas gadā iegūsiet 2-3 kvalitatīvas siena un zaļmasas ražas.
Piedalāmies visjaunākajos starptautiskajos projektos
Agrotehnisko pētījumu grupa piedalās vairākos starptautiskos projektos un strādā pie mūsdienās ļoti aktuāliem tematiem:
· Pētījumi par augseku un mēslošanas sistēmu ietekmi uz kultūraugiem un augsnes auglību ilglaicīgos stacionāros izmēģinājumos;
· Kartupeļu, miežu, rudzu, tritikāles un zirņu kvalitātes vadības modeļa izstrāde.
Nākamajā gadā pievērsīsimies labību melno graudu un kartupeļu gaišās gredzenpuves izplatības ierobežošanas problēmām, jo šīs slimības arvien vairāk apdraud lauksaimniekus.
Tomēr lielākais jaunums būs pētījumi, kas saistīti ar Latvijā jaunāko un, manuprāt, perspektīvāko nozari - rapšu eļļas ieguvi biodegvielas ražošanai. Sadarbībā ar naftas tirgotāju un ražotāju uzņāmumiem te paveras plašs darba lauks gan augu maiņas, gan audzēšanas tehnoloģiju, gan citu pētījumu virzienos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana