Laidiens no arhīva:

Ražība

Aizsardzība pret slimībām augļu koku stādījumos

Māra Kilēvica, AgroPols
17.11.2004

Šāgada vasara un vēlais, garais, mitrais un salīdzinoši siltais rudens labvēlīgi ietekmē un veicina dažādu patogēnu - slimību ierosinātāju attīstību un izplatīšanos. Vislabāk tas redzams daudzgadīgajos stādījumos, augļu dārzos, stādaudzētavās meža un dekoratīvajām kultūrām, arī skujeņiem.
Republikas siltākajos rajonos asku sporas sāka izlidot jau oktobra beigās un novembrī. Kā raksturīgākie piemēri jāmin lapkoku zaru un stumbra vēzis (ier. Nectria galligena), sarkankārpu slimība (ier. Nectria cinnabarina), egļu galotnes kalšana un mizas nekroze (ier. Nectria cinnabarina), melnais vēzis (ier. Sphaeropsis malorum) u.c.
Tas pats attiecas uz trupju izraisītājām jeb tā sauktajām piepjveidīgajām sēnēm, kuru bazīdiju sporas nolēmušas negaidīt pavasari, bet sāk jau izplatīties. Tas turpināsies, kamēr vien gaisa temperatūra spēs pacelties līdz 9-10°C. Arī bumbieru - kadiķu radziņu rūsas teleitī sporas ir nobriedušas dīgšanai. Pašlaik tās ir kadiķos. Tāpēc steidzami jāizgriež bojātie nobrūnējušie zari un jāsadedzina. Jāizgriež arī tās vietas, kur redzamas sīkas oranžas "taurītes" uz neliela kātiņa Pretējā gadījumā, ja patogēnā spora nonāk uz blakus esošajiem kokiem un iekļūst pa kādu mizas spraudziņu, paiet laiks, kamēr tā pēc dīgšanas izveido micēliju un sāk vairoties.
Slimības pazīmes parādīsies labākajā gadījumā tikai nākamā gada rudenī, vai vēl pēc gada.
Šādos rudeņos svarīgi ir laikus iznīcināt infekcijas perēkļus un tas jādara jau oktobrī - novembrī. Nedrīkst gaidīt līdz martam, kad notiek vainagu veidošana un lieko zaru izņemšana. Pēc šī pasākuma veikšanas nekavējoties augļu koki jākaļķo. Viens no efektīvākajiem kaļķošanas materiāliem ir saimniecībā uz vietas sagatavotais, kurā uz vienu spaini (10 l) ūdens ņem:
· 2-3 kg kaļķu (var arī maltu krītu); 1 lāpstu mālu, 1 lāpstu kūtsmēslu (var būt svaigas govju pļekas) un 0,5-1 l piena sūkalu. Uzpilda ar ūdeni, rūpīgi izmaisa, kamēr veidojas krējuma konsistencei līdzīga masa, ar kuru nosmērē stumbru un skeleta zarus iespējami augstāk.
Ja uz vecāku koku stumbra ir sūnas vai ķērpji, tad ar asu suku pirms kaļķošanas stumbri jānotīra. Minētais kaļķošanas materiāls:
· rada sārmainu vidi un aizkavē patogēnu iekļūšanu, kā arī iznīcina uz stumbra esošo kaitēkļu ziemojošās stadijas;
· pasargā no sala brūču veidošanās, no saules apdeguma plaisām un nekrozēm pavasarī, kā arī palīdz izvairīties no krasu diennakts temperatūru svārstību negatīvās ietekmes;
· veicina derīgo mikroorganismu vairošanos, kuri savukārt aizkavē patogēnu - slimību ierosinātāju attīstību un izplatīšanos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana