Laidiens no arhīva:

Ražība

Zālāju maisījumi - ražīgam zelmenim un kvalitatīvai lopbarībai

Iveta Gūtmane, AgroPols
23.01.2004

Bieži vien saimniekam ir jāizvēlas, ko labāk izmantot lopbarības ražošanai - zālāju maisījumu vai audzēt konkrētam izmantošanas veidam kādu zālaugu tīrsējā. Šis jautājums kļūst īpaši aktuāls, kad tirgū parādās kāda jauna zālāju šķirne. Lai iepazīstinātu ar jaunās šķirnes priekšrocībām un palīdzētu tai iziet tautās, tās autori vai pārstāvji veic aktīvu informatīvu darbību - rīko seminārus, lauka dienas utt. Tiek uzsvērtas jaunās šķirnes labākās īpašības un priekšrocības - ražīgums, kvalitāte, izturība un citas salīdzinājumā ar pārējām šķirnēm. Tas ir pareizi, jo jebkuras selekcijas mērķis ir radīt labāku šķirni.
Tomēr nedrīkst aizmirst, ka katras atsevišķas šķirnes pozitīvās īpašības izpaudīsies tikai tad, ja tā tiks audzēta tieši šīs šķirnes prasībām atbilstošos apstākļos un ievērojot pareizu agrotehniku. Pat apņemoties precīzi ievērot rekomendēto agrotehniku, audzējot šķirni lielās platībās, ir grūti iegūt optimālus rezultātus, jo nodrošināt vienmērīgus augsnes apstākļus ir gandrīz neiespējami. Un kur nu vēl neprognozējamie klimatiskie apstākļi. Īpaši aktuāli tas kļūst, ja zālāju grib izmantot vairākus gadus.
Te zālāju maisījumu priekšrocības ir nenoliedzamas. Pareizi sastādīts zālāju maisījums dod stabilas un augstas ražas daudzus izmantošanas gadus.
Maisījumu priekšrocības
Zālāju maisījumu zelmeņi ir ražīgāki, jo pilnīgāk tiek izmantota augšanas telpa un barības vielas. Maisījumu sastāvā ir dažādas zālaugu sugas ar dažādu augumu, aplapojumu un sakņu sistēmu.
Pļaujamo zālāju sastāvā galvenokārt ir virszāles, kurām raksturīgs lielāks augu garums un vienmērīgāks aplapojums visa auga garumā. Tās ir ražīgas un dod lielu zaļo masu. Latvijā galvenās kā virszāles izmantotās stiebrzāles ir timotiņš, pļavas auzene, hibrīdā airene, kamolzāle, niedru auzene, miežabrālis un viengadīgā airene. No tauriņziežiem kā virszāles izmanto sarkano āboliņu, lucernu, austrumu galegu un bastardāboliņu.
Ganību maisījumu sastāvā ļoti svarīgs un nozīmīgs komponents ir apakšzāles. Tās nodrošina blīvas un izturīgas velēnas veidošanos, tādējādi ierobežojot nezāļu attīstību un uzlabojot zelmeņa un lopbarības kvalitāti. No stiebrzālēm visplašāk izmantotās apakšzāles ir ganību airene, pļavas skarene, sarkanā auzene, bet no tauriņziežiem - baltais āboliņš.
Īpaši ražīgi ir jauktie - tauriņziežu un stiebrzāļu - maisījumu zelmeņi. Tauriņziežu izmantošana zālāju maisījumos ir arī ekonomiski ļoti izdevīga, jo ļauj ietaupīt slāpekļa mēslojumu. Pateicoties dziļajai un plašajai sakņu sistēmai, tauriņzieži uzlabo augsnes struktūru un bagātina to ar barības vielām, tādējādi ceļot visa zelmeņa ražību.
Maisījumu augsto ražību nodrošina arī zālāju sugu dažādās augsnes prasības un izturīgums. Ja kādai no zālāju sugām apstākļi augšanai nebūs labvēlīgi, to aizstās cita maisījumā iekļautā sastāvdaļa, bet kopējā zelmeņa ražība necietīs. Jo lielāks būs komponentu skaits maisījumā, jo stabilāka būs tā ražība daudzus gadus gan visa veģetācijas perioda garumā, gan nelabvēlīgos augšanas apstākļos. Augstākas ražas tiek iegūtas arī, pateicoties maisījumu zelmeņu izturībai pret daudzkārtēju noganīšanu un intensīvu izmantošanu.
Bez priekšrocībām ražīgumā, izturībā, ilggadīgumā un stabilitātē zālāju maisījumu lietošana ir izdevīgāka arī lopbarības kvalitātes un lopbarības sagatavošanas ziņā. Nenoliedzama ir zālāju maisījumu priekšrocība ganībās, jo laba un kvalitatīva ganību zelmeņa izveidei ir nepieciešami gan tauriņzieži, gan stiebrzāles, gan virszāles, gan apakšzāles.
Tā kā dažādu zālaugu sugu aminoskābju sastāvs ir atšķirīgs, tad maisījumu kopproteīns ir pilnvērtīgāks, arī minerālvielu saturs barībā ir bagātīgāks. Tauriņzieži paaugstina proteīnu saturu lopbarībā, uzlabo tās garšas īpašības un apēdamību, savukārt stiebrzāļu klātbūtne zelmenī palīdz izvairīties no lopu saslimšanas ar timpāniju.
Stiebrzāles atvieglo arī skābbarības sagatavošanas procesu, bagātinot lopbarību ar ogļhidrātiem, un dod iespēju iegūt augstas kvalitātes konservēto lopbarību. Lopbarības gatavošanas procesā samazinās arī barības vielu zudumi.
Lucerna kļūst pieprasīta
Īpaši nozīmīgi tas ir, izmantojot lucernu. Pēdējos gados lucerna kļūst aizvien populārāka un pieprasītāka. To plaši izmanto tās vērtīgo īpašību dēļ: izcili augsts ražīgums, ļoti laba lopbarības kvalitāte, izturība pret sausumu, laba ziemcietība, ilggadīgums. Salīdzinājumā ar Latvijā tradicionāli izmantoto sarkano āboliņu lucernai ir vairākas priekšrocības - ātraudzība, ilggadība, izturība pret sausumu. Lucernai ir daudz augstāka arī zaļās masas barības vērtība. Šis kultūraugs ir mazāk jutīgs pret pavasara salnām kā sarkanais āboliņš.
Lucernai ir plašas izmantošanas iespējas - to var izmantot ganībās, zaļbarībai, skābbarībai, sienam. Lucerna lieliski noderīga ganību maisījumu sastāvā. It īpaši, ja tiek izmantotas šim mērķim selekcionētas šķirnes. Lucernai raksturīga spēcīga cerošana, un pirmais cerošanas mezgls pie saknes kakla ar laiku ieraujas vairāk zemē - atrodas zem augsnes līmeņa; ganībām paredzētām šķirnēm šī īpašība ir spēcīgāk izteikta. Tas nodrošina lucernas izturību ganībās, kā arī ziemcietību.
Tomēr ir zināms, ka lucernu ir grūti sagatavot skābbarībā augstā proteīnu un zemā ogļhidrātu satura dēļ. Lai nodrošinātu kvalitatīvas skābbarības ieguvi, ieteicams lucernu apvītināt vai lietot konservantus. Šo problēmu lieliski atrisina lucernas izmantošana maisījumā ar stiebrzālēm - piemēram, timotiņu un/vai pļavas auzeni. Audzējot lucernu maisījumā ar stiebrzālēm, iegūst augstākas un stabilākas ražas.
Gatavot saimniecībā vai pirkt
Lai pilnvērtīgāk izmantotu maisījumu priekšrocības, to sastāvam jābūt pareizi sastādītam, vadoties no paredzētā izmantošanas veida un augsnes īpatnībām. Tikai jāizlemj, kā darīt - pašam gatavot zālāju maisījumu vai pirkt jau gatavu. Iesakām uzticēties mums. Jau vairāku gadu gaitā, sadarbojoties ar pieredzējušiem lopkopjiem un zinātniekiem, esam izveidojuši maisījumus dažādiem izmantošanas veidiem, ņemot vērā arī augsnes prasības.
Piedāvājam maisījumus pļaušanai - gan divgadīgai izmantošanai, gan daudzgadīgus, gan vidēji agrai izmantošanai, gan arī vēlai izmantošanai; audzējamus gan vieglās minerālaugsnēs, gan smagās augsnēs. Piedāvātie ganību maisījumi ir piemēroti gan vidēji ilggadīgai, gan daudzgadīgai izmantošanai, audzējami vieglās smilšainās augsnēs, kā arī smagās un vidēji smagās augsnēs. Maisījumu spektrs ir plašs: lai būtu iespējams apmierināt dažādas prasības.
Kā minēts jau iepriekšējā Ražības laidienā, auzeņairenes (Festulolium) ir samērā jauns un maz pētīts kultūraugs gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Par auzeņairenēm uzskata hibrīdus starp ganību, viengadīgo vai daudzziedu aireni un pļavas vai niedru auzeni. Saistībā ar dažādajiem hibrīdu veidošanas variantiem auzeņairenēs var dominēt gan aireņu, gan pļavas auzenes, gan niedru auzenes īpašības, un tās atšķiras gan no morfoloģiskā, gan no agronomiskā viedokļa. Tas rada problēmas šā kultūrauga salīdzinājumos un šķirņu reģistrācijā, kā arī latīnisko nosaukumu piemērošanā.
Dažās valstīs auzeņairenes ir iekļautas hibrīdo aireņu (Lolium x hybridum Hausskn.) syn. (Lolium x boucheanum Kunth.) grupā. Tā tas ir noticis arī ar Latvijas šķirni. Vispār par hibrīdām airenēm uzskata hibrīdu starp ganību aireni (Lolium perenne) un viengadīgo aireni (Lolium multiflorum Lam. var. westerwoldicum Mans.) vai daudzziedu aireni (Lolium multiflorum L. var. italicum).
Tāpēc, ja ir runa par auzeņaireni vai hibrīdo aireni, pareizi būtu izzināt, kādas sugas izmantotas krustošanā. Tas dos iespēju spriest par konkrētās šķirnes īpašībām.
Piemēram, Polijā daudzziedu airenes un pļavas auzenes (L.multiflorum x F.pratensis) hibrīdu šķirnes (piem. "Perun") reģistrētas kā [Festulolium braunii (K. Richter) A. Camus], ganību airenes un pļavas auzenes (L.perenne x F.pratensis) hibrīdu šķirnes kā [Festulolium loliaceum (Huds.) P. Fourn.]. Bet daudzziedu airenes un niedru auzenes (L.multiflorum x F.arundinacea) hibrīdu šķirnes (piem. "Hykor" un "Felina") kā niedru auzenes (F.arundinacea) hibrīdi.
Savukārt Čehijā gan daudzziedu airenes un niedru auzenes (L.multiflorum x F.arundinacea) hibrīdu šķirnes (piem. "Hykor" un "Felina"), gan daudzziedu airenes un pļavas auzenes (L.multiflorum x F.pratensis) hibrīds (piem. šķirne "Perun") reģistrēti zem viena nosaukuma - auzeņairene (Festulolium braunii).
Saskaņā ar Lielbritānijas likumdošanu par Festulolium var tikt reģistrēti tikai hibrīdi starp daudzziedu aireni un pļavas auzeni (L.multiflorum x F.pratensis), pārējie tiek izmēģināti daudzziedu aireņu vai hibrīdo aireņu (Lolium x boucheanum Kunth.) grupā.
Francijā auzeņaireņu klasifikācija un salīdzināšanas iespējas tiek diskutētas. Tās salīdzina ar niedru auzeni vai hibrīdo aireni.
Lietuvā auzeņairenes šķirne "Punia" (L.multiflorum x F.pratensis) un šķirne "Felina" (L.multiflorum x F.arundinacea) reģistrētas kā hibrīdi (Festuca x L.Lolium L.).
Šķirņu nosaukumu maiņa
Sakarā ar reģistrāciju Latvijas augu šķirņu katalogā atbilstoši ES normatīviem, divām Latvijas zālāju šķirnēm tiek mainīts vārds:
Timotiņš "Agris" turpmāk sauksies timotiņš "Atis"
Auzeņairene "Ape" tiek pārdēvēta par hibrīdo aireni "Saikova"
Mūsu auzeņairenes šķirne, kas ir ganību airenes un pļavas auzenes (L.perenne x F.pratensis) hibrīds, veicot AVS testu, ir reģistrēta zem hibrīdo aireņu klasifikācijas (Lolium x boucheanum Kunth.), līdz ar to arī katalogā jāreģistrē kā hibrīdā airene.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana