Krāšņumam

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs piedalās izstādē "Vielmaiņa"

Signe Tomsone, Latvijas Universitāte
14.10.2009

Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā apskatāma laikmetīgās grafikas izstāde "Vielmaiņa”. Ekspozīcijas darbu formas un tehnikas aptver plašu amplitūdu – ir dobspiede, litogrāfija, linogriezums, sietspiede, foto, digitāldruka, video un instalācija.

Izstādes bioloģiski skanošais nosaukums "Vielmaiņa" radies no asociācijām ar dažādu vielu asimilāciju organismā, kas šajā gadījumā vairāk gan saistās ar fiziski netaustāmām lietām, kuras savstarpēji reaģējot veido kultūru, mākslu un tās mijiedarbību sabiedrībā. Šajā gadījumā tā viela un vielmaiņas process, ko mēs veicinām, ir komunikācija caur mākslu.

Izstādes ekspozīcijas turpinājums ir apskatāms arī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, kur 18. gadsimta muižas pagraba velvēs atrodas Katrīnas Sauškinas video instalācija "Viss, kas notiek, notiek caur mani / Luna", 2009.

K. Sauškina saka: "Vielas un veids, kā mūsu organisms tās pieņem, ir dažāds. Viena viela ķermenī var izraisīt veselu virkni dažādu reakciju, un iznākums var būt gan likumsakarīgi paredzams, gan pārsteigums, kam nav iespējams sagatavoties neatkarīgi no tā, kas mūs sagaida. Mēs ēdam un pārstrādājam apēsto vielās, bet ne jau par pārtiku ir runa. Tas drīzāk ir cilvēciskais faktors, kas tiek risināts ar mākslas un radošā procesa palīdzību. Tā nu mēs dzīvojam. Un ir pamats ticēt tam, ka arī šī vielmaiņa, kā organisks process, kas nodrošina pilnvērtīgu dzīvi jeb vielu pārstrādi, ir mūsu visu interesēs.” LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. No oktobra līdz aprīlim apmeklētājiem atvērts no plkst. 9:00 līdz 16:30, Ieejas maksa: skolēniem Ls 0,50, pensionāriem un studentiem – Ls 1,00, pieaugušajiem – Ls 1,50. Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajām personām. Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 8.novembrim.

Latvijas Universitāte

x

Paroles atgadināšana