Krāšņumam

Svaigs mājoklis - putniņiem

Līga Patmalniece, Staburags
26.10.2009

(Fragments) Rudens ir gājputnu laiks, un, kamēr vīterotāji devušies ikgadējā ceļojumā, ir piemērotākais brīdis, lai sakoptu putnu mājokļus — būrīšus.

Putniem ir gan estētiska, gan praktiska nozīme kaitēkļu apkarošanā. Lai spārnaiņiem būtu vieglāk veikt savu darbu, cilvēkam ir jānāk talkā, gatavojot un kopjot putnu mājokļus.

"Īrēt" vēlas daudzi

Pēdējos gadu desmitos Latvijā putnu būrīšus liek ne tikai strazdiem, bet arī dažādām zīlīšu sugām, melnajam mušķērājam, erickiņam, tītiņam, arī meža un urālpūcei. Lai gan ļoti reti, tomēr putnu būros ligzdo arī zaļvārna, pupuķis, meža balodis, zvirbuļapogs, bikšainais apogs, lielā gaura un gaigala, bet dažreiz tajos iemājo sikspārņi, sirseņi, meža ciršļi un susuri. Savukārt mežā lig-zdojošās dobumperētāju sugas — lielā zīlīte, zilzīlīte un dzilnītis — Latvijas mežā dzīvo visu gadu un būrīšus izmanto arī nakšņošanai.

Vislabāk putnu būrīšus izlikt jau rudenī, kad ligzdošanas teritorijas aizņem pie mums pārziemojošie dobumperētāji. Ja rudenī būrīšus izlikt nav iespējams, tie jānovieto pēc iespējas agrāk pavasarī — martā, aprīļa sākumā.

Staburags

x

Paroles atgadināšana