Horizontālās agrobiznesa

Tverijons neizpratnē par "Zemnieku saeimas" pārmetumiem, ka banka noved zemniekus līdz ūtrupei

Daiga Grūbe, Leta-Nozare
12.05.2010

Organizācijas "Zemnieku saeima" (ZS) 10. maijā, izplatītais paziņojums (sk.  rakstu), kurā norādīts, ka banka noved zemniekus līdz ūtrupei, ir neizprotams un nepamatots, biznesa portālam "Nozare.lv" pauda Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Viņš stāstīja, ka  sazinājies ar ZS vadību, taču organizācija nav varējusi paskaidrot, kādi konkrēti pierādījumi ir tās rīcībā, lai varētu pamatot šos pārmetumus.

Tverijons ir stingri pārliecināts, ka, ņemot vērā faktu, ka līdz šā gada 31. martam bankas bija restrukturizējušas jau 41 427 kredītus, ir jābūt kādam nopietnam iemeslam, kāpēc ZS minētajā gadījumā ar Latgales zemnieku saimniecību "Akmentiņi" "GE Money banka" ir bijusi spiesta vērsties LKA šķīrējtiesā.

Tverijons apgalvoja, ka bankas līdz šim ir bijušas pretimnākošas klientiem, kuriem ir radušās maksātspējas grūtības un meklējušas iespējas, kā situāciju risināt. "Acīmredzot šajā gadījumā ir kaut kas īpašs, kas neļāva zemnieku saimniecībai nokļūt restrukturizēto kredītu skaitā un kāpēc banka bija spiesta vērsties šķīrējtiesā," norādīja Tverijons.

Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka par ZS paziņojumiem LKA nākas uzzināt ar masu mediju starpniecību, bet organizācija vispirms nevēršas pie iesaistītājām pusēm, lai noskaidrotu situāciju.

"Saskaņā ar likumu banka par saviem klientiem var sniegt tikai ierobežotu informāciju, bet klienti var runāt, ko grib," neizpratni par zemnieku saimniecības vēlmi risināt situāciju, nevis runājot ar banku, bet gan ar ZS starpniecību, pauda Tverijons.

Šonedēļ, 13. maijā, plkst. 15 LKA vadība ir iecerējusi tikties ar ZS pārstāvjiem, lai uzzinātu, kādi pierādījumi un konkrēti fakti ir ZS rīcībā, kas liecina par banku negodprātīgu rīcību pret zemnieku saimniecībām.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesas sēdi, kurā šodien bija plānots skatīts bankas prasību pret "Akmentiņiem", nolemts atlikt uz mēnesi.

"GE Money Bank" Juridiskās pārvaldes vadītāja Aleksandra Baranova biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka pagājušajā gadā gandrīz pusei zemnieku saimniecību, kuras ir bankas klienti, bija grūtības veikt kredītu apmaksu, un lielākajā daļā šo gadījumu esot izdevies kredītus pārstrukturizēt tā, lai klienti varētu veikt maksājumus.

Arī ar "Akmentiņiem" banka turpinājusi dialogu visu 2009. gadu, lai rastu risinājumu. "Diemžēl arī pēc visa šī laika zemnieku saimniecība nespēja īstenot tās saistības, kādēļ arī sekoja mūsu tālākā rīcība. Taču arī tagad joprojām esam atvērti risinājumiem un joprojām turpinām pārrunas, kādēļ arī lūdzām tiesas sēdi atlikt vēl uz vienu mēnesi, tādējādi rodot papildu laiku pārrunām ar zemnieku saimniecību, cerams, arī vienojoties par labvēlīgu rezultātu," norādīja Baranova.

Viņa skaidroja, ka gadījumos, kad nav iespējams palīdzēt klientiem atrisināt viņu grūtības, bankas pienākums ir aizdoto atgūt. "Atbilstoši "GE Money Bank" noteikumiem, cenšamies klientiem palīdzēt, it sevišķi šajā ekonomiskajā situācijā, taču galu galā mūsu pienākums ir arī nodrošināt bankas stabilitāti un saistības pret klientiem, kuriem mūsu bankā ir noguldījumi," apliecināja bankas pārstāve.

Baranova norādīja, ka banka ir gatava tikties arī ar ZS pārstāvjiem, lai apspriestu radušos situāciju un atkārtoti uzsvērtu, ka bankas interesēs ir palīdzēt klientiem, vienojoties par saprātīgu risinājumu abām pusēm.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana