Horizontālās agrobiznesa

"Vienotība" un Zemnieku Saeima vienojas Latvijas lauku attīstībai laikā no 2014. gada līdz 2020. gadam piesaistīt 2,3 miljardus eiro

Aina Odziņa, AgroPols
24.08.2010

VIENOTĪBAS un ZS sadarbības līgumā uzsvērta nepieciešamība nodrošināt Latvijas lauksaimniecības uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajā tirgū, aizstāvēt pašmāju lauksaimnieku intereses ES, veicināt enerģētisko neatkarību un "zaļās" enerģijas ražošanu, kā arī īstenot lauksaimnieciskās izglītības attīstības un profesionālas izaugsmes iespējas cilvēkiem reģionos.


23. augustā politisko partiju apvienība VIENOTĪBA parakstīja vienošanos ar lauksaimnieku nevalstisko organizāciju Zemnieku Saeima (ZS) par sadarbību lauksaimniecības atbalstam Latvijā, informēja apvienības "Vienotība" sabiedrisko attiecību vadītāja Gunda Reire. Vienošanās paredz Latvijas lauku attīstībai laikā no 2014. gada līdz 2020. gadam piesaistīt 2,3 miljardus eiro Eiropas Savienības (ES) atbalsta līdzekļu.

"Mūsu mērķis ir panākt, lai līdz 2020. gadam Latvijas laukos ienāktu vismaz 2,3 miljardi eiro ES atbalsta līdzekļu. Savukārt ar valsts subsīdiju palīdzību mērķtiecīgi jāatbalsta lauksaimniecības kooperācija, saimniecību tālāka modernizēšana un ražošanas efektivitātes paaugstināšana, veicinot mūsu lauksaimniecības uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajā tirgū," parakstot vienošanos, uzsvēra Ministru prezidents, VIENOTĪBAS valdes loceklis Valdis Dombrovskis.

"Lauki ir Latvijas identitāte. Lauki ir Latvija. Lauki ir Latvijas drošības jautājums, tāpēc esam apņēmušies aktīvi aizstāvēt Latvijas lauksaimnieku intereses jaunās ES Kopējās lauksaimniecības politikas pēc 2013. gada reformas izstrādē. Ir jānodrošina godīga konkurence un taisnīgāka atbalsta maksājumu sistēma starp visiem Eiropas lauksaimniekiem," tiekoties ar ZS pārstāvjiem, norādīja VIENOTĪBAS Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs vienošanās parakstīšanā uzsvēra: "Svarīga ir zemnieku sadarbība, veidojot kooperatīvus, kas spēj diktēt cenas produkcijas iepircējiem un sekmīgi izlauzties arī eksporta tirgos."

VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sacīja: "Lauki ir neizmantots potenciāls, kur nozīmīga ir konkurētspēja un ilgtspēja. Mums ir jāmāca jauniešiem savs arods un darba mīlestība, lai lauki būtu ne vien sakopti, bet arī apdzīvoti. Lai tie, kas šobrīd kopj zemi Īrijā vai Lielbritānijā, atgrieztos mājās."

ZS pārstāvji Juris Lazdiņš un Maira Dzelzkalēja uzsvēra līdzšinējo veiksmīgo un konstruktīvo sadarbību ar valdību. ZS pārstāvji izteica apņemšanos sadarbībā ar VIENOTĪBU risinās ne tikai lauksaimniecības aktuālās problēmas, bet arī veidot procesus, kas prasa ilgtermiņa regulāru sadarbību.

VIENOTĪBAS un ZS sadarbības līgumā uzsvērta nepieciešamība nodrošināt Latvijas lauksaimniecības uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajā tirgū, aizstāvēt pašmāju lauksaimnieku intereses ES, veicināt enerģētisko neatkarību un "zaļās" enerģijas ražošanu, kā arī īstenot lauksaimnieciskās izglītības attīstības un profesionālas izaugsmes iespējas cilvēkiem reģionos.

Īpaša uzmanība sadarbības dokumentā vērsta arī uz nepieciešamību noteikt skaidru valsts atjaunojamo energoresursu izmantošanas stratēģiju un plānu, efektīvu atjaunojamo resursu ilgtspējīgu izmantošanu, palielinot valsts enerģētisko neatkarību, līdztekus tradicionālajām nodarbēm motivējot iedzīvotājus iesaistīties meža resursu un zemes dzīļu izmantošanā, "zaļās" enerģijas ražošanā, mājražošanā, dažādu pakalpojumu, e-darba un lauku kultūrvides tūrisma jomā.

Tāpat VIENOTĪBAS un ZS pārstāvji vienojušies izstrādāt visu līmeņu lauksaimnieciskās izglītības attīstības plānu, un uzsākt lauksaimniecības izglītības reformu, kā arī nodrošināt ilgtspējīgu reģionu attīstību, veicinot infrastruktūras attīstību, darba, izglītības un profesionālās izaugsmes iespējas cilvēkiem Latvijas reģionos, nepieļaujot turpmāku cilvēku aizbraukšanu no laukiem, pakāpeniski panākot dzīves līmeņa izlīdzināšanos reģionos.

Vienojoties par regulāru informācijas apmaiņu, viedokļu saskaņošanu un sadarbību lauksaimniecības un lauku attīstības jautājumu risināšanā Saeimas, valdības un Eiropas Savienības līmenī, sadarbības dokumentu parakstījis VIENOTĪBAS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, VIENOTĪBAS valdes loceklis Valdis Dombrovskis un Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš un ZS priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Informācijai:

Politisko partiju apvienību VIENOTĪBA 2010. gada 6. martā nodibināja partijas "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP). Apvienības uzdevums ir sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu, balstoties uz kopējām vērtībām un vienotu organizāciju. Apvienības mērķis ir radīt jaunu politisku kultūru Latvijā, platformu, uz kuras strādāt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kam svarīga pārticīga, godīga un eiropeiska Latvija.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana