Horizontālās agrobiznesa

Zemnieku Saeima: sadarbība ar valdību ir iespējama, ja notiek sarunas, nevis rīkojumi

Maira Dzelzkalēja, Zemnieku Saeima (ZSA)
15.03.2011

15. martā Ministru Kabinets apstiprināja Zemnieku saeimas un Zemkopības ministrijas sagatavoto kompromisa variantu budžeta konsolidācijai no lauksaimniecības nozares. Lauksaimnieki atkal ir pierādījuši, ka spēj organizēties un operatīvi rast abām pusēm pieņemamus risinājumus.

Lauksaimniekiem, tāpat kā citu nozaru pārstāvjiem Latvijā, budžeta konsolidācija uzvēlusi smagu nodokļu nastu, aug degvielas cenas, kam neizbēgami seko minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu sadārdzināšanās, skaudri jūtams arī elektrības cenu kāpums. Lauksaimnieki solidāri piekrita nacionālo subsīdiju krasam samazinājumam. Tādēļ pagājušajā nedēļā izskanējusī Finanšu ministrijas prasība budžeta konsolidācijai lineāri samazināt bezakcīzes degvielas litru skaitu uz vienu hektāru, budžetā šogad ietaupot ap 1,9 miljoniem latu, izsauca sašutuma vilni.Zemnieku Saeima, aptaujājot lauksaimniekus,operatīvi iesaistījās risinājumu meklēšanā un izstrādāja kompromisa variantu, ko piedāvāja Finanšu un Zemkopības ministriem, kas apmierinātuSVF prasības budžeta konsolidācijai un būtiski nepasliktinātu Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju.

„Tikšanās reizē ar Finanšu ministru apliecinājām, ka lauksaimnieki apzinās nepieciešamību atrast līdzekļus budžeta konsolidēšanai un lauksaimnieki ir gatavi solidarizēties, taču valdībai un Finanšu ministram pirms nozarei būtisku lēmumu pieņemšanas ir jākonsultējas ar lauksaimniekiem par iespējami labāko risinājumu. Sarunās jau modelējām vēl vienu iespējamo kompromisa variantu, kas būtu optimāls gan valsts budžeta konsolidācijai, gan mazāk sāpīgs lauksaimniekiem. Saskaņojot ar Zemkopības ministriju sagatavojām variantu, kas paredz noteikt kopējo dīzeļdegvielas apjomu, ko valsts, ievērojot budžeta konsolidāciju, būtu gatava atļaut izmantot zemniekiem bez akcīzes nodokļa. Pamatojoties uz lauksaimnieku pieteikumiem un Lauku atbalsta dienesta datiem, tiktu koriģēts uz vienu hektāru izmantojamais bezakcīzes dīzeļdegvielas apjoms. Tā kā līdz 11. martam ir izņemti tikai 59% no kopējā paredzētā daudzuma, tad, iespējams, izdotos saglabāt likmi ļoti tuvu esošajai. Šis variants zemniekiem būtu mazāk sāpīgs zaudējums nekā lineāri nogriezt bezakcīzes degvielas litru skaitu uz vienu hektāru, vai piemērot 4,7 santīmu akcīzi uz litru lauku darbiem paredzētās dīzeļdegvielas," skaidro Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Zemnieku Saeimas vadība norāda - ja valdība sociālos partnerus un sabiedriskās organizācijas uzskatītu par līdzvērtīgiem partneriem un kopīgi risinātu budžeta jautājumus, varētu izbēgt no nevajadzīgiem pārpratumiem, nodrošinātu sabiedrības iesaisti un līdzdalību, tad sekas būtu nesāpīgāks un process sabiedrībai saprotamāks.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana