Horizontālās agrobiznesa

Zemnieku saeima panākusi vienošanos ar Finanšu ministriju saistībā ar ienākumu nodokli

Ingrīda Mičāne, Leta
12.05.2011

Lauksaimnieku biedrība Zemnieku saeima (ZSA) panākusi vienošanos ar Finanšu ministriju strīdīgajā jautājumā par dubulta ienākumu nodokļa piemērošanu lauksaimniekiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ZSA pārstāve Ilona Kuzmiča.

Kā ziņots, zemnieki iebilst pret ienākumu aplikšanu ar dubultu nodokli. Valsts no zemnieka nodokļus iekasē divreiz - 15% uzņēmuma ienākuma nodokli no zemnieku saimniecības un no īpašnieka - 25% iedzīvotāja ienākuma nodokli. Patlaban nodokļa slogs zemniekiem ir 40%. Iepriekš ZSA valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš "Nozare.lv" norādīja, ka nesakārtota regulējuma dēļ zemnieku saimniecība tiek diskriminēta. "Darbības, kad zemnieku saimniecība, kas ir uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāja, pārskaita naudas līdzekļus no zemnieku saimniecības konta uz īpašnieka privāto kontu, pēc Valsts ieņēmumu dienesta skaidrojuma, tiek uzskatītas kā juridiskas personas maksātāja izmaksa fiziskai personai - iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājai. Līdz ar to šai summai tiek piemērota papildus 25% nodokļa likme, kas realitātē zemnieku saimniecību īpašniekiem nozīmē divkāršu nodokļu slogu," sacīja Lazdiņš.

"ZSA" pārrunājusi ar Finanšu ministriju (FM) un ar politiskajām partijām savu pozīciju, ka nav pieļaujama tik milzīga nodokļa sloga piemērošana lauksaimniekiem. Patlaban panākta konceptuāla vienošanās ar FM, ka par 2010. gadu zemnieku saimniecību īpašniekiem piemēros 0% ienākuma nodokli naudas izmaksām personīgām vajadzībām, bet nākotnē šīs izmaksas pielīdzinās dividendēm, piemērojot 10% iedzīvotāju ienākumu nodokli no kapitāla pieauguma," norādīja Kuzmiča.

Tāpat ZSA panākusi konceptuālu vienošanos ar Tieslietu ministriju, ka varētu atcelt "Zemnieku un zvejnieku saimniecību likumu", un nākotnē integrēt šo saimniekošanas formu Komerclikumā kā atsevišķu uzņēmējdarbības formu, lai nodrošinātu vienotu uzņēmējdarbības formu regulējumu un piemērošanu.

ZSA vadība ir pārliecināta, ka tuvākajā laikā tiks sagatavoti normatīvo aktu grozījumi, lai izvairītos no turpmākiem dažādiem likuma interpretējumiem, līdz pilnībā tiks sakārtots zemnieku saimniecību kā uzņēmējdarbības formas tiesiskais regulējums, sacīja ZSA pārstāve.

Leta

x

Paroles atgadināšana