Horizontālās agrobiznesa

Balvu "Senču aicinājums 2013" saņēma Aija Šneidere un Jānis Miķelsons no Limbažu novada

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
13.01.2014

11. janvārī Jelgavas pilī notika ikgadējā biedrības "Zemnieku saeima" organizētā Lauksaimnieku Jaungada balle, kurā paziņoja 2013.gada jauno lauksaimnieku konkursa "Senču aicinājums" 2013 uzvarētājus - Aiju Šneideri un Jāni Miķelsonu no Limbažu novada.

Konkursa iniciatore, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete: "Ceturto gadu pēc kārtas, viesojoties jauno lauksaimnieku saimniecībās, es pārliecinos, ka jaunie zemnieki kļūst arvien varošāki un viņu zināšanas lauksaimniecībā vistiešākajā veidā atspoguļojas viņu saimniecības ekonomiskajā izaugsmē. Šogad balvai pieteiktie pretendenti bija īpaši spēcīgi un vismaz septiņi godam pretendēja uz galveno balvu. Rūpīgi apsverot visus par, žūrija vienbalsīgi izšķīrās balvu piešķirt aitkopjiem Jānim Miķelsonam un Aijai Šneiderei, kuri bez kredītiem no nulles ir izveidojuši ekonomiski veiksmīgu saimniecību ar labi nostādītu ciltsdarbu. Žūrija arī novērtēja Jāņa un Aijas lielo ieguldījumu aitkopības nozares kopējā attīstībā Latvijā."

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece, konkursa žūrijas locekle Maira Dzelzkalēja: "Šogad konkursam tika pieteikti 40 jaunie lauksaimnieki, kas izveidoja necerēti sīvu konkurenci par galveno balvu. Viesojoties saimniecībās, bijām gandarīti, ka laukos viss notiek - mainās paaudzes, jauni cilvēki, pēc izglītošanās vai darba ārzemēs, atgriežas laukos un viņiem spīd acis par lauksaimniecību un dzīvi laukos. Jaunie lauksaimnieki pierāda, ka lauksaimniecība Latvijā būs un tas patiesi priecē!"

Konkursu jau ceturto gadu organizē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete sadarbībā ar "Zemnieku saeimu" un žurnālu "Agro Tops", lai veicinātu lauksaimniecības nozares atpazīstamību un prestižu, un godinātu tos jaunos cilvēkus, kas savu aicinājumu atraduši lauksaimniecībā. Šogad konkursā tika iesūtīti 40 pieteikumi, savukārt nākamajā kārtā tika izvirzīti 14 jaunie lauksaimnieki, kuri pārstāv ļoti dažādu saimniecību spektru - augļkopība un dārzeņkopība, graudkopība, piena lopkopība un gaļas lopkopība.

Konkursa finālā iekļuva:

Reinis Līcis, Jēkabpils novads

Sandris Eizenbergs, Salacgrīvas novads

Kārlis Višņevskis, Valmieras novads

Ainārs Jonāns, Daugavpils novads

Māris Zalāns, Riebiņu novads

Valērijs Ivanovs, Viļānu novads

Jānis Sproģis, Ogres novads

Kristīne Mauliņa, Salacgrīvas novads

Aija Šneidere un Jānis Miķelsons, Limbažu novads

Madara Stūrmane, Tukuma novads

Kaspars Miezis, Kārsavas novads

Gustavs Norkārklis, Vārkavas novads

Aija un Oskars Smirnovi, Vārkavas novads

Raimonds Rubins, Preiļu novads

Konkursa uzvarētāji saņēma tēlnieka Paula Jaunzema darināto balvu, kā arī apmaksātu trīs dienu braucienu divām personām uz kādu no lielākajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm - pēc paša uzvarētāja izvēles. Pilnīgi visi konkursa dalībnieki saņēma veicināšanas balvas - iespēju paviesoties Eiropas Parlamentā Briselē un 2 dienu apmācības "Jauno līderu skolā", kā arī jebkura izdevniecības "Lauku Avīze" žurnāla abonementu.

Specbalvas pasniedza arī VAS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija ALTUM", Lauku atbalsta dienests, Jauno zemnieku klubs, lauksaimniecības tehnikas ražotājs "Vaderstad", lauksaimniecības tehnikas uzņēmums "Amazone", žurnāls "Saimnieks", biedrība "Zemnieku saeima", "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija", "Seesam & Pohjola".

Konkurss pirmo reizi tika organizēts 2010.gadā, un gadu gaitā par konkursa uzvarētājiem kļuva Inga un Zigmunds Kalniņi no Kazdangas Aizputes novadā, Valdis Zujs no Rēzeknes novada Pušas pagasta un Jānis Vaivars no Skrīveru novada.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana