Horizontālās agrobiznesa

"Zemnieku saeima": Zemes kadastrālās vērtības straujš kāpums atsauksies uz jau tā apgrūtināto konkurētspēju

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
17.06.2014

Plānotais lauksaimniecības zemes kadastrālās vērtības pieaugums radīs nepieņemamus nodokļu izdevumus zemniekiem un krasi samazinās jau tā apgrūtināto konkurētspēju ar kaimiņvalstu lauksaimniekiem, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja biedrības " Zemnieku saeima " valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Valdībai nekavējoties jārīkojas, lai apturētu nemitīgo nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu ražotājiem, kuriem ir jākonkurē kopīgā Eiropas Savienības tirgū. Aicinām valdību 2015.gadā saglabāt šā gada nodokļu likmes un strādāt pie ilgtermiņa izmaiņām," sacīja Dzelzkalēja.

Kā norāda biedrības vadītāja, kadastrālo vērtību aktualizācija lauksaimniecībā izmantojamai zemei būtu jāveic tikai reizi piecos gados, kā arī jāturpina ierobežojums maksimālajam nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumam 25% apmērā, kāds ir pastāvējis pēdējos gados. Tāpat valdībai jālemj par kompensējošiem pasākumiem - vai nu par nodokļa likmes pazemināšanu, vai citiem ar atvieglojumiem saistītiem pasākumiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

"Ja valdība neko nedarīs, kritīsies jau tā apgrūtinātā konkurētspēja ar tuvāko kaimiņu zemniekiem un palielināsies pašvaldībām nenomaksāto nodokļu apmērs," sacīja Dzelzkalēja.

Kā ziņots, valdība šodien nolēma uz divām nedēļām atlikt noteikumu par kadastrālo vērtību bāzi 2015.gadam izskatīšanu. Jautājums tika atlikts, jo valdība nespēja vienoties par atbalstu kadastrālās vērtības pieaugumam.

Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta direktors Gatis Kalniņš ministrus informēja, ka plānotās kadastrālās vērtības izmaiņas visvairāk skars lauku zemes, kur pieaugums ir paredzēts par 29%. Plānots, ka lauku zemes kadastrālo vērtību kopsumma pieaugs no 2,286 miljardiem eiro 2014.gadā līdz 2,958 miljardiem eiro 2015.gadā.

Kadastrālo vērtību bāze 2015.gadam ir izstrādāta, pamatojoties uz 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju. Darījumu apjoms šajā periodā nekustamā īpašuma tirgū kopumā pieaudzis - pamatā pieaugumu veido dzīvojamo īpašumu segments - gan darījumi ar jauniem objektiem, gan darījumi otrreizējā tirgū, kā arī darījumi ar neapbūvētu zemi mājokļu celtniecībai. Lauku zemēm darījumu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī.

Neskatoties uz to, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtības tika paaugstinātas jau uz 2014.gadu, kadastrālo vērtību un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes 2014.gada kadastrālās vērtības atkal ir aptuveni 50% zemākas nekā 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas - turklāt ir izteikta tendence vērtību atbilstībai pazemināties.

Lai arī 2012.gada 3.oktobrī ar Ministru kabineta rīkojumu apstiprinātā koncepcija " Kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepcija" nākotnē paredz noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību tirgus līmenim 15% robežās ( kadastrālās vērtības vidēji par 15% zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenis) -, lauksaimniecībā izmantojamo zemju bāzes vērtības nav paaugstinātas tādā apmērā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana