Horizontālās agrobiznesa

Lauksaimnieki sagaida rūpīgu starptautiska tirdzniecības līguma izvērtēšanu

Zemnieku Saeima (ZSA)
28.04.2016

Ceturtdien, 28.aprīlī Eiropas Komisijā ir paredzēta ES un MERCOSUR (Dienvidu kopējā tirgus tirdzniecības bloks) tirdzniecības sarunu kārtu atsākšana. Lai gan Latvijas lauksaimnieki atbalsta ES-MERCOSUR diskusiju turpināšanu, neskaidrības vēl joprojām rada iespējamā rezultāta ietekme uz ES (t.sk. Latvijas) lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes sektoru. Latvijas, kā arī citu ES valstu, lauksaimnieki uzskata par nepieciešamu veikt piedāvājuma padziļinātu izvērtēšanu un ierēdņu konsultācijas ar lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem.

Zemnieku saeima norāda, ka risks, ko ES piedāvājums rada lauksaimniecības sektoram, ir īpaši augsts, ņemot vērā gan kopš pēdējās tirgus pieejas piedāvājumu apmaiņas mainījušos ekonomisko un ārējās tirdzniecības situācija pasaulē, gan pēdējo divu gadu smago krīzes situāciju vairākas lauksaimniecības nozares, jo īpaši piens un gaļas ražošana.

“ES-MERCOSUR tirdzniecības līgums ietver gan ieguvumus, gan riskus. Ļoti svarīgi ir izvērtēt importētās un eksportētās lauksaimniecības produkcijas kvalitātes kontroles mehānismus, kā, piemēram, fitosanitārās prasības. Tāpat ir nepieciešams uzraudzīt produktu marķējumu - gan attiecībā uz preču zīmju - ģeogrāfiskās izcelsmes - aizsardzību, gan ĢMO preču attiecīgu marķēšanu. Dienvidamerikas valstu tirgi, vairāk Brazīlijas un Meksikas, ir pateicīgi gaļas eksportam , īpaši cūkgaļas, kā arī piena produktu eksportam. Savukārt zemo ražošanas izmaksu dēļ problēmas varētu radīt MERCOSUR valstu imports. Gan ES, gan Latvijas, lauksaimniekiem ir risks konkurējot ar daudz lētākiem produktiem augļu, graudu, sojas, kukurūzas produktu grupās, kā arī pārstrādāto sulu, vīna sektoros., " tā starpvalstu tirdzniecību vērtē Zemnieku saeimas valdes locekle Edīte Strazdiņa.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana