Horizontālās agrobiznesa

LZF: Nodokļu politika iznīcina Latvijas lauksaimniecību

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
30.05.2011

Latvijas zemnieku federācija (LZF) uzskata, ka grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kuri paredz ar 10% nodokli aplikt pašpatēriņa līdzekļus zemnieku saimniecībās, grauj lauksaimniecību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja organizācijas pārstāvji.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija bija noteikusi, ka zemnieku saimniecībām, kas no saimnieciskās darbības ienākuma maksā uzņēmuma ienākuma nodokli, par personīgajām vajadzībām no konta izņemtajiem līdzekļiem vēl jāmaksā 25% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ar plānotajiem grozījumiem šī likme samazināta līdz 10%. Grozījumus otrajā lasījumā paredzēts izskatīt 31. maijā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

"Zemnieku pārstāvji protestē pret jauna nodokļa ieviešanu šajā jau ekonomiski nestabilajā situācijā, kad divu gadu laikā nelabvēlīgo saimniekošanas nosacījumu, tajā skaitā nodokļu politikas dēļ, par 30% samazinājies zemnieku saimniecību skaits. Jaunie grozījumi tieši skars vismaz 2500 zemnieku saimniecību. Uzskatām par nepieņemamu ar 10% nodokli aplikt līdzekļus, kuri no zemnieku saimniecību kontiem skaidrā naudā tiek izņemti pašpatēriņam. Tas ir solis, kas zemniekus dzen arvien tālāk izmisumā un padarīs arvien problemātiskāku darbošanos tiem, kuri vēl turpina strādāt," norādīja LZF valdes priekšsēdētāja Agita Hauka.

Savukārt LZF valdes loceklis Mārtiņš Cimermanis akcentēja, ka jauns nodoklis esot "kārtējā nagla Latvijas zemnieku saimniecību zārkā. Lauksaimniekiem nodokļus nedrīkst vēl palielināt, neveicot padziļinātu ekonomisko analīzi par notiekošo nozarē. Lielam skaitam zemnieku saimniecību šīs nodokļu izmaiņas var būt izšķirošas, lai lemtu par darbības pārtraukšanu vai "noiešanu pagrīdē".

"Patlaban atkal daudzas zemnieku saimniecības gatavojas maksātnespējas pieteikumam. Šādā situācijā nav pieļaujama nekāda nodokļu palielināšana zemniekiem, nerunājot nemaz par šo konkrēto gadījumu. Zemkopības ministrijai vispirms vajadzētu veikt nopietnu analīzi par pašreizējo stāvokli Latvijas zemnieku saimniecībās un tikai tad atbalstīt kāda nodokļa ieviešanu vai esošā palielināšanu," sacīja LZF valdes loceklis Agris Veide.

LZF valdes locekle Ligita Silaraupa norādīja, ka būtu nepieciešams izstrādāt jaunu likumu par zemnieku saimniecībām un iekļaut tās atsevišķā komercreģistra sadaļā. "Ierosinām atstāt noteiktu naudas summu - vismaz 500 latu mēnesī - katrai zemnieku saimniecībai kā neapliekamo minimumu pašpatēriņam," ierosināja Silaraupa.

LZF valde aicinājusi Zemkopības ministriju izveidot darba grupu, kas strādātu pie izmaiņām normatīvajos aktos, kas reglamentē zemnieku saimniecību juridisko statusu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana