Horizontālās agrobiznesa

Zemnieku federācijas padomes sēdē atbalsta ministrijas redzējumu par saistošajiem maksājumiem lauksaimniekiem

Jānis Stundiņš, Nac.ag. LETA
27.03.2014

Latvijas Zemnieku federācijas (LZF) padomes sēdē, kurā neizdevās gūt vienotu nostāju ar tiešajiem maksājumiem saistītos jautājumos, padome nolēma atbalstīt Zemkopības ministrijas redzējumu, detalizētai nostājai paredzot ilgākas diskusijas.

LZF valdes priekšsēdētāja Agita Hauka aģentūru LETA informēja, ka padomes sēdē izvērtās garas un dažādas diskusijas par 2014.-2020. gadā paredzētajiem saistošajiem maksājumiem, par pārdalošo maksājumu un citiem ar tiešajiem maksājumiem saistītiem jautājumiem.

Vienīgais vienojošais LZF padomes sēdē bija nostāja, ka tiešmaksājumi jāvērtē pēc valsts kopējā izdevīguma, kā arī padome nolēma atbalstīt Zemkopības ministrijas kopējo redzējumu, ka atbalsts ir jāsaņem aktīvajiem ražojošajiem lauksaimniekiem, neiedziļinoties konkrētākās detaļās, kur domas dalījās.

Hauka pauda, ka šajā ziņā arī starp dažādām lauksaimnieku organizācijām pastāv atšķirīgi viedokļi, tāpat kā starp biedriem šo organizāciju iekšienē.

Viņa informēja, ka ceturtdien, 27. martā, LZF un citas lauksaimnieku organizācijas pulcēsies konsultatīvās padomes sēdē pie zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), kur, iespējams, izdosies rast vairāk kopsaucēju, prognozēja Hauka.

Kā ziņots, LZF aktīvi līdzdarbojas likumprojekta "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" izstrādāšanā, rosinot pieņemt nosacījumu, ka Latvijā vienai fiziskai personai var piederēt ne vairāk kā 500 hektāru zemes, kas samazinātu spekulatīvo darījumu skaitu ar lauksaimniecības zemi, veidotu vidēju saimniecību attīstību Latvijā, saglabājot lauku apdzīvotību un lauku uzņēmēju iespējas strādāt un nopelnīt iztiku ģimenei, veidojot lielāku iedzīvotāju vidusslāni un novēršot lauku iedzīvotāju noslāņošanos, skaidroja Hauka.

Patlaban Latvijā ir 176 saimniecības, kuru īpašumā ir 500 hektāru lauksaimniecības zemes. Joprojām ir daudz saimniecību, īpaši mazās, kuras saimnieko pašas, nepieprasot platību maksājumus, informēja Hauka.

LZF ir pārliecināta par to, ka Latvijas lauki var nodrošināt pārtikušu dzīvi visiem zemniekiem un arī jaunpienācējiem, tikai pareizi ir jāsadala resursi.

Iepriekš LETA jau ziņoja, ka Latvijā ar 2015. gadu tiks īstenota mazo lauksaimnieku atbalsta shēma. Tas nozīmēs, ka dažu hektāru saimniecību īpašnieki varēs izvēlēties - vai nu saņemt Eiropas Savienības (ES) tiešos maksājumus par katru lauksaimniecības zemes hektāru, vai arī katru gadu saņemt vienreizēju maksājumu 500 eiro apmērā neatkarīgi no tā, cik hektāru zemes būs saimniecībā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana