Augkopības nozaru ražotāju

Latvijas labākie biezpiena desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji

Katrīna Slišāne, Leta-Nozare
09.09.2009

Biezpiena desertu konkursā piedalījās pieci ražotāji, un 15 paraugu konkurencē pirmo vietu un zelta medaļu ieguva SIA "Rīgas piensaimnieks" ražotais biezpiena krēms "Kārums" ar vaniļas skaidiņām, kuru gatavojusi meistare Natālija Ozola.


Latvijas labākie biezpiena desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji

14. starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2009" atklāšanas ceremonijā noskaidroti un apbalvoti Latvijā labākie biezpiena desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji, aģentūru LETA informēja izstādes rīkotāji.

Biezpiena desertu konkursā piedalījās pieci ražotāji, un 15 paraugu konkurencē pirmo vietu un zelta medaļu ieguva SIA "Rīgas piensaimnieks" ražotais biezpiena krēms "Kārums" ar vaniļas skaidiņām, kuru gatavojusi meistare Natālija Ozola. Otro vietu un sudraba medaļu ieguva AS "Smiltenes piens" ražotā biezpiena torte "Koķete", kuru gatavojusi meistare Vita Puriņa, bet trešo vietu un bronzas medaļu ieguva SIA "Rīgas piensaimnieks" par biezpiena krēmu "Kārums" ar persikiem, kuru gatavojusi Ozola.

Sviesta konkursā žūrijas komisija nolēma piešķirt pirmo vietu AS "Rīgas piena kombināts" ražotajam saldkrējuma sviestam, kuru darinājis meistars Jānis Višņevskis, bet otro vietu SIA "Rīgas piensaimnieks" ražotajam saldkrējuma sviestam, kura meistare bija Natālija Abricka. Trešo vietu ieguva AS "Tukuma piens" ražotais saldkrējuma sviests "Exporta", kura meistares ir Sarmīte Krafte un Ārija Kamberga. Konkursā vērtēja sešu uzņēmumu iesniegtos deviņus sviesta paraugus.

Medus konkursā, sacenšoties 63 biškopjiem no visas Latvijas, pirmo vietu un "Garšīgākā Latvijas medus 2009" titulu ieguva kļavu-plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus. Otro vietu ieguva Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet trešo vietu - Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.

Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica norāda, ka, tāpat kā katru gadu, arī šogad konkursā dominēja dažādu ziedu medus. Šogad daudzi biškopji bija paši īpaši izvērtējuši savus paraugus un tiem piešķīruši īpašus nosaukumus, piemēram, biškopis Aivars Radziņs no Vecpiebalgas konkursā piedalījās ar medu "Pūks", savukārt biškope Rita Grīnberga no Madonas puses piedāvāja "Žubītes medu".

Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika vērtēta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tika veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, brīvās skābes, reducējošos cukurus u.c. rādītājus, kā arī tika veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.

Maizes konkurss šogad notika trīs maizes izstrādājumu grupās: rudzu klona maize (klasiska, bez sēklām, graudiem, speciālām piedevām vai īpašu cepšanas veidu), rudzu saldskābmaize un rudzu-kviešu saldskābmaize. Konkursā pirmo reizi tika izmantota sensorās vērtēšanas metode, kas paredz vērtēt katra produkta kvalitāti atsevišķi, nevis noteikt labāko, salīdzinot iesniegtos produktus savā starpā.

Konkursā kopā tika vērtēti 34 paraugi no 12 maizes ceptuvēm. Zelta diplomus saņēma 11 maizes paraugi, sudraba diplomus - 17 maizes paraugi, savukārt bronzas diplomus - pieci maizes paraugi.

SIA "N. Bomja maiznīca Lielezers" saņēma piecus zelta diplomus par maiznīcā ražoto rudzu rupjmaizi, plaucēto rupjmaizi "Alberts", "Seno rupjmaizi", "Minhauzena rupjmaizi", kā arī "Rudzu saldskābmaizi".

SIA "Dona" saņēma zelta diploma par "Lauku rudzu maizi", sudraba diplomu par rudzu maizi, saldskābmaizi "Dona" un 600 gramu saldskābmaizi. Bronzas medaļu ieguva uzņēmuma ražotā 650 gramu saldskābmaize.

AS "Hanzas maiznīca" saņēma zelta diplomu par "Hanzas rudzu maizi", sudraba diplomu ieguva "Meldera saldskābmaize".

SIA "Lāči" ražotā "Vieglā rupjmaize" un "Īstā saldskābmaize" ieguva zelta diplomus, bet "Īstā rupjmaize" no "Lāču" lielā kukuļa ieguva sudraba diplomu. SIA "Fazer Maiznīcas" ieguva zelta diplomu par "Fazer saldskābmaizi", sudraba diplomu par "Fazer 100% rudzu maizi", kā arī "Druva Kublu saldskābmaizi".

AS "Roga-Agro" ieguva zelta diplomu par "Tradicionālo latviešu saldskābmaizi", sudraba diplomu par rudzu saldskābmaizi, "Dižklaipa" rupjmaizi un "Lielo Rogas rupjmaizi", kā arī bronzas diplomu par "Tradicionālo latviešu rupjmaizi".

SIA "Madonas patērētāju biedrības" ražotne "Madonas Maiznieks" ieguva sudraba diplomu par rudzu klona maizi un "Biržu" saldskābmaizi un bronzas diplomu par "Gaiziņa" saldskābmaizi.

Zemnieku saimniecība "Jaunkalēji" konkursā ieguva sudraba diplomu par rudzu rupjo klona maizi un rudzu-kviešu saldskābmaizi, kā arī bronzas diplomu par rudzu saldskābmaizi. SIA "Saldus maiznieks" saņēma sudraba diplomu par "Miestiņmaizi". SIA "Kuldīgas RPB Maizes ceptuve" saņēma sudraba diplomu par "Ventas saldskābmaizi" un bronzas diplomu par "Kuldīgas saldskābmaizi". AS "Maiznīca Dinella" ieguva sudraba diplomus par saldskābmaizi "Zeltene" un "Rīgas tradicionālo saldskābmaizi".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana