Augkopības nozaru ražotāju

Latvijas biškopji piedalīsies pasaules biškopju kongresā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
15.09.2009

No 15. līdz 23. septembrim Latvijas biškopji piedalīsies pasaules biškopju kongresā Francijā, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Kongresā piedalīsies trīs biškopības speciālisti - Krauze, veterinārārsts un bišu māšu apsēklošanas speciālists. Uz kongresu dosies arī divas grupas biškopju, kuras kongresā piedalīsies tikai pāris dienas, bet pārējā laikā apmeklēs Eiropas bišu dravas.

Kā ziņots, šogad medus raža reģionos ir atšķirīga, bet daudzviet medus ievākts mazāk, nekā ierasts. Vidēji no vienas bišu saimes tiek ievākti 20-25 kilogrami medus. Ir gadi, kad viena saime var ienest pat 40-50 kilogramus medus, taču neražas gados biškopji var ievākt tikai 5-10 kilogramus medus.

"Zinu, ka Daugavpils apkārtnē biškopjiem šogad ir ļoti neliels ienesums un tur trīslitru burka medus maksā vairāk nekā 20 latus. Tāda cena vēl nav nekad bijusi. Citviet trīs litri medus maksā no 12 līdz 15 latiem. Taču ir atsevišķas vietas Latvijā, kur ir arī ļoti labs ienesums," stāstīja Krauze.

Šogad medus ražu ietekmējuši vairāki faktori - pavasaris bija sauss, pļavu ziedēšanas laikā bija ļoti lietains un vēss, mazāk pieredzējušiem biškopjiem ražu samazināja arī bišu spietošanas intensitāte, citviet ir savairojusies bišu ērce varra.

Krauze prognozē, ka šogad Latvijas medum cenas nesamazināsies un medus pietiks līdz pavasarim.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana