Augkopības nozaru ražotāju

Viltus biškopju ziedu laiki beigušies

Rita Bartuševica, Latvijas Biškopības biedrība
25.02.2011

2010. gada nogalē, pēc sarunām ar Zemkopības ministriju un Lauku atbalsta dienestu, LBB ierosināja, ka jāpārskata mazāk labvēlīgā apvidus (MLA) maksājumu saņemšanas nosacījumi, lai izkaustu „ viltus“ biškopju rašanos (sk. rakstu) un lai atbalsts sasniegtu mērķi un būtu pieejams ražojošajiem biškopjiem.

Līdz ar to janvāra LBB padomes sēdē, balstoties uz biškopības ekspertu un zinātniskajiem pētījumiem, tika pieņemts lēmums, ka vienai bišu saimei optimāli būtu nepieciešami četri hektāri dabīgās pļavas un ganības, lai bišu saimei būtu nepieciešamā vitalitāte un savukārt biškopim būtu arī kāds ienesums ko pārdot. Neskatoties uz to, ka biedrība bija sagatvojusi gan aprēķinus, gan pamatojumu, arī citas lauksaimniecības organizācijas steidzās ar savu viedokļu paušanu, kas absolūti nebija saprotams biškopības nozares pārstāvjiem. Diemžēl 25. februāra  konsultatīvajā padomē tika pieņemts, ka tomēr vienai bišu saimei tiks piemēroti trīs hektāri dabīgās pļavas un ganības, kas tomēr neatbilst nozares ekspertu viedoklim. Lai nu kā, biškopji turpinās ražot kvaliatīvus biškopības produktus, kuri ir vieni no retajiem, kurus izmantojam kā valsti prezentējošus produktus, kā arī ir pieprasīts eksporta produkts. LBB aicina jebkuru lauksaimnieku un sabierības pārstāvi padomāt par bitēm, ne tikai, kā par kukaiņiem, kas ražo garšīgu, saldu un veselību uzlabojošu gardumu, bet atcerēties, ka bites ir tās, kas piedalās dažādu kultūraugu, krāšņumaugu un citu ziedaugu apputeksnēšanā un ja cilvēces attieksme pret biškopības līdzās pastāvēšanu nekļūs saprotošāka, tad varēsim sākt domāt, ko ēdīsim, ko elposim un kādā vidē dzīvosim.

Nedzīvosim tikai šodienai ...

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) apvieno 1725 biedrus – lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet arī praktiski pārstāv visas citas lauksaimniecības nozares.

Latvijas Biškopības biedrība

x

Paroles atgadināšana