Augkopības nozaru ražotāju

Šogad garšīgākais medus ievākts Amatas novadā

Ilze Vabole, AgroPols
10.08.2011

Šogad garšīgākais medus ievākts Amatas novadā

16. starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2011” 7 . septembrī tiks apbalvoti konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2011” laureāti, un pirmo trīs vietu ieguvējiem tiks piešķirtas medaļas un diplomi, informēja BT 1 mediju koordinatore Inese Libere.

Konkursu rīko Latvijas Biškopības biedrība (LBB) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. LBB ir viena no lielākajām lauksaimniecības organizācijām Latvijā, kas apvieno ne tikai biškopjus, bet arī citu lauksaimniecības nozaru pārstāvjus, kopā vairāk kā 1800 biedru.

Konkursa “Garšīgākais Latvijas medus” mērķis ir popularizēt medu, to daudzveidību un veselīgu dzīvesveidu, iepazīstināt patērētāju ar Latvijā ievāktiem medus veidiem, kā arī noskaidrot atzītāko medu, uzsver Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.

Šogad konkursā “Garšīgākais Latvijas medus 2011” piedalījās 132 biškopji no visas Latvijas. Konkursā “Garšīgākais Latvijas medus 2011” 1. vietu ieguva biškope Aiga Ķenģe no Amatas novada, 2. vietu – Vija Tetere no Vecpiebalgas novada, 3. vietu – Laima Skrabe no Vecpiebalgas novada.

Atkarībā no laika apstākļiem, gadā Latvijā tiek ievākts aptuveni 700–2000 tonnas medus, par ko rūpējas aptuveni 3000 biškopju.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana