Augkopības nozaru ražotāju

Biškopji cer uz ES finansiālu atbalstu bišu veselības uzraudzības programmas realizācijā

Aija Zariņa, AgroPols
14.09.2011

Nākamajos divos gados Latvijas biškopības nozare saņems Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu bišu veselības uzraudzības programmā. Atbalsta apmērs pagaidām nav zināms, bet kopumā ES dalībvalstīm novirzītais finansējums ir trīs miljoni eiro jeb 2,1 miljons latu. Paredzēts, ka ES līdzfinansējums dalībvalstij, kas piedalās programmā, ir 50%, kas tiek atmaksāti pēc programmas īstenošanas.

"Ļoti ceram, ka projekts tiks apstiprināts un 2012. gadā arī Latvija sāks bišu veselības uzraudzības programmas realizāciju. Projekts ir ļoti būtisks, jo bišu veselības uzraudzības programmas mērķis ir noteikt bišu mirstības apjomu un iemeslus, kā arī tiks veikta konstatēto slimību apkarošana. Patlaban Latvijā par bišu infekcijas slimībām nav konkrētu datu, jo finansiālo apstākļu dēļ nav veikti diagnostiskie izmeklējumi," biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

Viņa akcentēja, ka līdz šim uz aptaujas pamata slimību uzskaiti ir veikusi tikai Biškopības biedrība, savukārt vērienīgais projekts došot pārliecinošu ieskatu par bišu veselības stāvokli valstī.

"Tā kā līdz šim nevienā no citiem pētījumiem nav izdevies precīzi noskaidrot bišu mirstības cēloņus, izskan versijas, ka iemesli ir, piemēram, slimības, kaitēkļi, saindēšanās ar pesticīdiem, ģenētiski modificētu kultūraugu ietekme, vides pārmaiņas un bioloģiskās daudzveidības zudums. Savukārt ar ES atbalstu varēsim veikt pētījumu, pēc kura rezultātiem varēs vienu no faktoriem apstiprināt vai gluži pretēji - noliegt kā bišu bojāejas cēloni, " sacīja biedrības vadītāja.

Paredzēts, ka Latvijas programmu līdz septembra beigām sagatavos Pārtikas un veterinārais dienests un iesniegs izskatīšanai valdībā. Latvija programmu šī finansējuma ietvaros plānojusi īstenot laikā no 2011. gada 1. decembra līdz 2012. gada 31. decembrim, savukārt pēc tam tiek plānots programmu turpināt.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana