Augkopības nozaru ražotāju

Šāgada garšīgākais medus ievākts Valkas novadā

AgroPols
23.07.2013

Šāgada garšīgākais medus ievākts Valkas novadā

Šā gada 20. un 21. jūlijā Jaunjelgavas novada, Staburaga pagasta Vīgantes parkā notika Latvijas Biškopības biedrības (LBB) rīkotais „Biškopju vasaras saiets 2013”, kas pulcēja biškopjus no visas Latvijas, informēja LBB pārstāve Ieva Zēģele. Gada lielākais nozares pasākums šogad kopā pulcēja 1500 dalībniekus.

Par šā gada garšīgāko medu tika atzīts biškopja Igora Ignatjeva dažādu ziedu medus, kas ievākts Valkas novada, Kārķu pagastā. Savukārt par labāko medus etiķeti tika apbalvota biškope Liena Muceniece.

Visgaidītākie bija konkursi „Garšīgākais Latvijas medus 2013” un „Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2013”.

Par labākās etiķetes godu cīnījās 39 pretendenti. Žūrijas vērtējumā pirmo vietu ieguva biškopes Lienas Mucenieces veidotā etiķete, savukārt biškopes Dainas Mendziņas medus etiķete saņēma nedalītas skatītāju simpātijas.

Konkursā „Garšīgākais medus 2013” tika vērtēti 94 dažādi medus paraugi no visiem Latvijas novadiem. Lielajā konkurences cīņā par šā gada Latvijas garšīgāko medu tika atzīts biškopja Igora Ignatjeva dažādu ziedu medus. Biškopja drava atrodas Valkas novada, Kārķu pagastā, kur Ignatjevs ar biškopību nodarbojas desmit gadus. Viņam šis gads ir īpašs, jo guva uzvaru ne tikai konkursā par garšīgāko Latvijas medu, bet ieguva 2. vietu konkursā par veiksmīgāko biškopības produkta etiķeti.

”Gāju uz konkursiem mērķtiecīgi. Īpaši uz etiķetes konkursu. Piedalījos tajā arī pagājušajā gadā, bet neko neieguvu. Izpētīju savus konkurentus un nolēmu – šogad būšu uzvarētājs! Ikdienā es saimniekoju dravā ar 35 bišu saimēm, īpašā un skaistā vietā. Aktīvi popularizēju medu vietējo bērnu un jauniešu vidū. Uzņemu ekskursijas savā dravā, ziedoju medu vietējām skolām un bērnudārziem. Priecājos, ka bērni iepazīst medu kā garšīgu un, pats galvenais, veselīgu un dabīgu produktu. Manu medu ir iecienījuši ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Man nāk pasūtījumi, piemēram, no Amerikas un Austrālijas, kur novērtē Latvijas medus kvalitāti un garšas īpašības, tās ir unikālas! Kā man saka ārzemju klienti – neko tādu nekad neesam ēduši! Medus ir mūsu valsts bagātība! Vēl pagaidām Latvijas biškopji dzīvo kopā ar dabu un tas ir pats svarīgākais, lai rastos pats garšīgākais medus,” stāsta Igors Ignatjevs, konkursa „Garšīgākais medus 2013” uzvarētājs.

Vislatvijas biškopju saietā notika arī biškopības inventāra izstāde-tirdzniecība, praktiskie demonstrējumi un biškopju diskusijas interešu grupās par nozarei aktuālām tēmām, biškopji piedalījās dažādās sportiskās aktivitātēs un veica uzdevumus.

Pagājušajā gadā atzinību izpelnījās LBB nodaļu vadītāju konkurss, tāpēc arī šogad savā starpā sacentās 11 reģionālo nodaļu vadītāji. Par 2013. gada erudītāko un veiklāko tika atzīts Rēzeknes nodaļas vadītājs Vitālijs Sprūga.

LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze ir apmierināts ar paveikto:„Ar katru gadu palielinās saieta dalībnieku skaits, šogad 1500. Esam gandarīti, ka biškopji ir apmierināti ar biedrības darbu un ir gatavi ar interesi iesaistīties visās piedāvātajās aktivitātēs. Šogad saietā uzņēmām arī kolēģus no Baltkrievijas. Biškopju saietu apmeklēja 44 Baltkrievijas biškopji, organizācijas „Bortņik” biedri. Viņi piedalījās saietā, apskatīja Latvijas dravas un viesojās Vecbebru Profesionālajā vidusskolā, kur tiek audzināti jaunie biškopji. Pasākuma noslēgumā vienojāmies, ka sadarbība tiks turpināta un jau nākošajā gadā Latvijas biškopji dosies pieredzes apmaiņā uz Baltkrieviju.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana