Augkopības nozaru ražotāju

Latvijas zvēraudzētavās nostiprina visaugstākos labturības standartus

AgroPols
11.06.2015

Zvēraudzētavas maijā apmeklēja ārvalstu eksperti, lai Latvijā kā pirmajā no Eiropas valstīm sāktu ieviest kažokzvēru labturības programmas "WelFur" standartus. Speciālisti no Dānijas un Somijas iepazinās ar desmit saimniecību darbu visā Latvijā.

Katrā no zvēraudzētavām tika izvēlēti 120 dzīvnieki, aptverot visu krāsu spektru. Tika vērtēti būri, to izmēri, dzīvnieka miga, tās ērtums un tīrība, dzīvnieku barošana, veselības stāvoklis un uzvedība. Tāpat tika uzdoti jautājumi par dzīvnieku turēšanu ārstēšanu un kaušanu.

"Kažokādu kvalitāte kļūst par arvien lielāku prioritāti Latvijas zvēraudzētāju darbā, jo tā varam izcelties globālajā tirgū. Savukārt augstai kvalitātei ir nepieciešams, lai dzīvnieki justos pēc iespējas komfortablāk. "WelFur" programmas ieviešana apliecina, ka Latvijā dzīvnieki jau tagad tiek turēti labos apstākļos ", uzsver Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa.

"Zemkopības ministrija atbalsta šādu nozares iniciatīvu un piedalīšanos programmā, kas pievērš lielāku un detalizētāku uzmanību dzīvnieku labturības aspektiem", norāda Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone.

Ārzemju eksperti Latvijā ieradīsies arī šā gada rudenī un nākamā gada sākumā, pirms dot slēdzienu, vai zvēraudzētavas atbilst "WelFur" programmas prasībām.

"WelFur" ir pēc Eiropas zvēraudzētāju asociācijas iniciatīvas izveidota programma, kas izvirza augstus standartus, lai dzīvnieki tiktu turēti noteiktos apstākļos - būtu nodrošināta laba mājvieta, laba barošana un laba veselība. Latvijā kā pirmajā no Eiropas valstīm šī programma tiek testēta visās Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas audzētavās.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācija pārstāv desmit biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Nozares attīstībā investēta lielākā daļa gūtās peļņas, jeb pēdējo trīs gadu laikā 32,3 miljoni eiro. Darbinieku skaits sasniedz aptuveni 550, bet nodokļos nozare pērn samaksāja 3,5 miljonus eiro.

Informāciju sagatavoja Jānis Siksnis, "Nords Porter Novelli" sabiedrisko attiecību konsultants.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana