Lopkopības nozaru ražotāju

Laba iespēja Latvijas lopkopjiem: Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība noslēgusi līgumu ar Turciju par šķirnes telīšu pārdošanu

Ilze Vabole, AgroPols
01.07.2010

Latvijas lopkopjiem radusies iespēja izaudzētos šķirnes lopus pārdot Turcijā, jo Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība ir noslēgusi līgumu ar Turciju par šķirnes telīšu pārdošanu, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Turcija pirks Latvijā izaudzētās melnraibās, kā arī sarkanās šķirnes teles vecumā no 8 līdz 13 mēnešiem un arī no ceturtā līdz septītajam grūsnības mēnesim. Līgums noslēgts uz 4 gadiem. Šobrīd jau sākta komplektēt pirmā krava, kurā paredzēts ievietot 100 teles.

Lai telītes sagatavotu pārdošanai, tām jāveic veterinārās procedūras, par kurām ir informēts apkalpojošais veterinārārsts. Pārdošanai paredzētajiem lopiem nepieciešamas arī ciltsapliecības jeb izcelsmes sertifikāti, kurus sagatavos Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība pēc ganāmpulka īpašnieka iesniegtajiem sarakstiem.

Līgumā noteiktas prasības arī telīšu mātēm. Tās ir šādas: sarkanajai šķirnei - 1.laktācijā jābūt ar izslaukumu 4500 kilogrami piena gadā, 2. un vecākās laktācijās - 5500 kilogrami piena gadā. Tauku saturam pienā visās laktācijāsjābūt 3,7 %. Savukārt melnraibajai šķirnei - 1. laktācijā - 6000 kilogrami piena gadā, 2. un vecākās laktācijas -7000 kilogrami piena gadā. Tauku saturs tāpat 3,7 %.

Astoņus līdz 13 mēnešus vecas sarkanās šķirnes telītes iepirks par 140-280 latiem, melnraibās- par 185-320 latiem (ieskaitot PVN). Iepirkuma cena grūsnām sarkanās šķirnes telēm noteikta 680 lati, melnraibām - 730 lati (ieskaitot PVN).

Zemkopības ministrija aicina lauksaimniekus izmantot šo iespēju, jo jebkuri ienākumi ir atbalsts saimniecības ekonomikas stabilizēšanā.

Vairāk informācijas par telīšu pārdošanu Turcijai var uzzināt pa tālruņiem 67878784 un 29172234, kā arī rakstot uz e-pastu nlisov@inbox.lv.

Pieteikt telītes pārdošanai var pa norādītajiem tālruņiem, rakstot e-pastu vai pieteikumu sūtot pa pastu uz adresi: Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība, Republikas laukums 2, Rīga, LV1010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana