Agrobiznesa saistītās

Suņu polineiropātijas uzliesmojuma pētnieki sāk suņu kontrolgrupas komplektēšanu; AS "Tukuma straume" piedāvāto ziedojumu nepieņems

Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
18.04.2016

Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotā pētnieku darba grupa suņu megaesophagus uzliesmojuma cēloņu izpētei uzsāk pētījuma posmu, kas paredz kontrolgrupas vākšanu. Kontrolgrupas mērķis ir noskaidrot pētāmo suņu saslimšanas riska faktoru izplatību kopējā suņu populācijā un salīdzināt tos ar megaesophagus cietušo suņu datiem.

Pētnieki pieņēmuši lēmumu palielināt kontrolgrupā iekļaujamo suņu skaitu no sākotnēji plānotajiem 60 līdz 120 suņiem, respektējot ar slimības uzliesmojumu saistītās sausās barības ražotāja AS "Tukuma Straume" vēlmi, lai tiktu iegūti dati par iespējami plašāku suņu populāciju. Šo pētījuma daļu pētnieki un veterinārārsti īstenos bez atlīdzības.

Kontrolgrupa tiks veidota pēc vienkāršas nejaušības principa, sadarbojoties ar veterinārajām klīnikām visā Latvijā. Lai pēc iespējas ātri īstenotu šo pētījuma posmu, Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina suņu īpašniekus, kurus veterinārārsti uzrunās dalībai kontrolgrupā, būt atsaucīgiem sadarbībai un veltīt laiku, lai sniegtu nepieciešamās atbildes. Kontrolgrupā tiks iekļauti suņi, kuriem nav megaesophagus raksturīgās pazīmes. Kontrolgrupas dati palīdzēs pētniekiem turpināt slimības uzliesmojuma cēloņu noskaidrošanu.

Vienlaikus LVB apliecina, ka izprot AS "Tukuma Straume" rīcību, piedāvājot ziedot pētījuma turpināšanai nepieciešamos līdzekļus - 32 tūkstošus eiro (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=55&newsid=98688). Ja ražotāju patiešām vada vēlme noskaidrot slimības cēloņus, tas ir apsveicami. Tomēr, ņemot vērā paša ražotāja, Zemkopības ministrijas (ZM), zinātniskā institūta Bior (ZI Bior) un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ap pētījumu sacelto ažiotāžu, kura tikai pieaug, tai skaitā, apšaubot līdz šim iegūtos pētījuma rezultātus un veicot pētījuma veicēju nomelnošanu, uzskatām, ka ziedojuma pieņemšana varētu mest ēnu uz pētījumu un ļautu apšaubīt tā rezultātus. Arī ziņas par ražotāja ziedojumiem politiskajām partijām laikā, kas tieši sakrīt ar megaesophagus uzliesmojuma periodu, kurā katrs pētījuma solis ir bijusi nevis produktīvs pētniecības darbs, bet cīņa ar sistēmu, kas pētījumu diskreditē, norāda uz nepieciešamību būt neatkarīgiem. Šādā situācijā LVB uzskata par neiespējamu saņemt naudu no AS "Tukuma Straume".

Ja kādā no pētījuma turpmākajiem posmiem redzēsim iespēju sadarboties ar AS “Tukuma Straume” un izdarīt to, nemetot ēnu uz pētnieku profesionalitāti un pētījuma rezultātu, mēs sazināsimies un atsevišķi vienosimies par nosacījumiem.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana