Agrobiznesa saistītās

Gan intensīvi saimniekot, gan ievērot vides aizsardzību

Inese Galeja, AgroPols
09.12.2009

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, Latvijas Dabas fons un Igaunijas Dabas fonds šoruden kopīgi uzsākuši projektu „DEMO FARM” jeb „Videi draudzīgas lauksaimniecības demonstrējumu saimniecību tīkla izveide Latvijā un Igaunijā”. Pirmdien, 7. decembrī, sākās Latvijas saimniecību pieteikšanās dalībai projektā.


Gan intensīvi saimniekot, gan ievērot vides aizsardzību

Vēl nesen „AgroPolā” informējām par konkursu „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā”. Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka projekts „DEMO FARM” ir loģisks turpinājums, jo šajā pārrobežu sadarbības procesā tiek veidots demonstrējumu saimniecību tīkls, kura mērķis ir popularizēt videi draudzīgu saimniekošanu laukos. Tā ir iespēja saimniecībām strādāt ne tikai intensīvi un gūt ieņēmumus no saražotās produkcijas, bet arī dzīvot saskaņā ar dabu.

Dabas daudzveidību veidojuši saimnieki
„Iespējams, kādu var izbrīnīt, ka šajā projektā iesaistīts Latvijas Dabas fonds. Taču mēs apzināmies, ka Latvijas lauku dabas daudzveidību veidojuši saimnieki, tādēļ jau labu laiku esam cieši saistīti ar lauku ļaudīm,” stāsta Inga Račinska, Latvijas Dabas fonda vadītāja.

Ko saimnieki iegūs no dalības projektā?
Demonstrējumu saimniecību tīklā plānots iesaistīt 10 Latvijas un 10 Igaunijas saimniecības.
Projekta laikā:
- eksperti izstrādās detalizētus saimnieciskās darbības plānus, kas saimniekiem kalpos kā palīgs gan augkopībā, gan lopkopībā, tāpat tajā būs ietverti padomi ekonomikā un vides aizsardzībā;
- paredzētas arī apmācības (14 dienas), kuru laikā saimniecību pārstāvji iegūs zināšanas par vidi, dabas aizsardzību, ekonomiku, kā arī pamatzināšanas latviešu un igauņu valodā.

„LLKC izstrādās saimniecības vadības rīkus, kas būs pieejami internetā, un ar to palīdzību jebkura saimniecība Latvijā varēs analizēt savu darbību, izvērtēt nepieciešamās investīcijas vides aizsardzībā, salīdzināt savas un citu Latvijas un Igaunijas saimniecību rezultātus. Šāda iespēja Latvijā tiek dota pirmoreiz,” atzīst Andrejs Briedis, projekta vadītājs. Arī saimniecību raksturojoši informatīvie stendi, individuālās demonstrējumu programmas, izglītojošas spēles, videi draudzīgas lauksaimniecības ieteikumi u. tml. katrai projekta dalībniecei tiks sagatavoti individuāli. Tāpat saimniecības iekļaus tūrisma piedāvājumā, izstrādās kopīgu to mārketinga stratēģiju un organizēs pieredzes apmaiņu ar Igaunijas kolēģiem.

Kas var pieteikties?
Stāsta Laura Zvingule no Latvijas Dabas fonda.
1. Projektā var pieteikties saimniecības, kas atrodas Igaunijas - Latvijas pārrobežu programmas teritorijā. Latvijā tā ir Kurzeme, Vidzeme, Rīga un Pierīga.
2. Saimniekam jābūt gatavam projekta norises laikā ziedot aptuveni 30 pilnas darba dienas. Projektā var būt iesaistīts saimniecības pārstāvis, nevis tās īpašnieks.
3. Saimniekam jāapzinās, ka uz viņa saimniecību tiks vestas ekskursantu grupas - šiem ļaudīm būs jāpastāsta un jāparāda saimnieciskā darbība.
4. Saimniekam jābūt atvērtam pārmaiņām. Iespējams, lauksaimniecības un vides eksperti ieteiks kaut ko mainīt saimniekošanas veidā.
5. Saimniecības neto apgrozījumam no saimnieciskās darbības ir jābūt vismaz Ls 500 gadā, un šajā summā netiek ieskaitītas valsts un ES subsīdijas.
6. projektā var pieteikties ne tikai bioloģiskās, bet arī tradicionāli strādājošās saimniecības, kas tiecas saimniekot videi draudzīgi;
7. zemnieku saimniecībā ir sastopamas dabas vērtības, piemēram, palieņu pļavas, dabiska upe, bet tas nenozīmē, ka saimniecībai jāatrodas rezervātā, liegumā.

Labāk nekā “piecītis” kabatā
Organizatori arī informē, ka pēc projekta beigām saimniecībām vēl 5 gadus būs jāturpina uzņemt viesi. Taču izstrādātā mārketinga stratēģija un sadarbība ar tūrisma operatoriem, tām dos ievērojami lielākas priekšrocības. „Šis projekts nesniedz labumu naudas izteiksmē, bet, kas gan ir “piecītis” salīdzinājumā ar informāciju, ko pēc tam izmantot, lai radītu šos materiālos labumus? Ekspertu padoms ir daudz vērtīgāks un galvenais - to neietekmē devalvācija,” savu viedokli pauž Uldis Rudzītis, zemnieku saimniecības „Jaun-Ieviņas” saimnieks no Raunas pagasta.

Arī viņš vēlas iesaistīties šajā projektā, jo saimniekošanā trūkstot akadēmisko zināšanu. Z/s ”Jaun-Ieviņas” ir dibināta 1992. gada februārī, tā izveidota uz mantotas zemes platības, kura dzimtas apsaimniekošanā un vēlāk arī īpašumā ir no 1840. gada. Saimnieks stāsta, ka „Jaun-Ieviņas” ir daudzfunkcionāla saimniecība. Tur ganās savvaļas zirgi, ir arī viesu māja, pirts. Saimnieki ieguvuši bioloģisko sertifikātu, lai gan viņu mērķis vienmēr ir bijis ražot ekoloģiski tīrus pārtikas produktus. Tiek audzēti dažādi augļi un dārzeņi, īpaši jāpiemin cidonijas, no kurām gatavo sīrupu. Pats saimnieks kā šobrīd aktuālāko nosauc bioloģisko putnkopību, kas Latvijā ir pašā sākuma stadijā. Produkcija ir pieprasīta, taču piedāvājums nav pietiekams.

DEMO FARM” pieturzīmes
- Projekts oficiāli sācies 2009. gada 1. oktobrī un plānots, ka tas ilgs līdz 2011. gada 30. septembrim.
- Līgumi tiks slēgti ar 10 saimniecībām Latvijā un 10 - Igaunijā.
- Projekta kopējais budžets ir EUR 888 554, 85% no šīs summas tiek līdzfinansēta no Igaunijas - Latvijas programmas 2007.-2013. gadam (Eiropas reģionālās attīstības fonds), atlikušie 15% ir projekta partneru līdzfinansējums. Latvijai ir iespēja saņemt 5% no Reģionālās un attīstības lietu ministrijas.
- Pieteikties var ne tikai z/s, bet arī piemājas saimniecības, tāpat tas var būt gan individuālais komersants, gan pašnodarbinātais. Galvenais, lai saimniecība ražo.
Pieteikums līdz 2010. gada 15. janvārim jāsūta:
Latvijas Dabas fonds
Dzirnavu iela 73-2
Rīga, LV-1011.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana