Agrobiznesa saistītās

Latvijas Dabas fondam – 20

Daiga Brakmane, Latvijas Dabas fonds
07.01.2010

Latvijas Dabas fonds ir nevalstiska dabas aizsardzības organizācija, kas 1990. gadā tika dibināta ar mērķi saglabāt Latvijas dabas daudzveidību. Šogad – Eiropas dabas daudzveidības gadā – aprit 20 gadi, kopš fonds darbojas dabas vērtību praktiskajā aizsardzībā un sabiedrības izglītošanā par dabas daudzveidības nozīmi.

Sākotnēji fonda nosaukums bija „Gandra fonds”, taču 1991. gadā tas tika mainīts uz „Latvijas Fonds dabai”. Vēl pēc gada – 1992. gadā – fonda Valde apstiprināja tā tagadējo nosaukumu „Latvijas Dabas fonds”. Pirmsākumos LDF vairāk nodarbojās ar retu, apdraudētu sugu un īpaši aizsargājamu dabas teritoriju aizsardzības projektiem, piemēram, melno stārķu, alatu, pērļgliemeņu aizsardzību, reto abinieku reintrodukciju. Uzkrājot pieredzi projektu izstrādē un realizācijā, kompleksie dabas aizsardzības projekti un sabiedrības izglītošana kļuva par fonda prioritātēm. LDF bija pirmais, kas plānoja dabas apsaimniekošanu Latvijā, kā arī vairāku īpaši aizsargājamu teritoriju – Engures ezera dabas parka, Cenas tīreļa dabas lieguma u.c. – dabas aizsardzības nodrošināšanu. Fonds piedalījies arī vairāku īpaši aizsargājamu dabas teritoriju dibināšanā, piemēram, Ķemeru nacionālā parka, kā arī Eiropas nozīmes Natura 2000 dabas teritoriju tīkla izveidē.

Šobrīd Latvijas Dabas fondā ik gadu tiek realizēti vairāk nekā 15 projekti. Lielākā daļa no tiem ir vērsti uz praktisku dabas aizsardzību, piemēram, dabas aizsardzības un tūrisma attīstības plānu izstrāde aizsargājamām dabas teritorijām, purvu un pļavu atjaunošanas pasākumi, vairākas biotopu un sugu monitoringa programmas un pieredzes apmaiņa ar citām dabas aizsardzības organizācijām. Tomēr liela uzmanība pēdējos gados tiek pievērsta sabiedrības izglītošanai par dabas aizsardzību. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību dabas daudzveidības saglabāšanai, sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, esam izveidojuši dabas novērojumu dienasgrāmatu Dabasdati.lv, kurā ikviens interesents var pastāstīt citiem, kas redzēts dabā. Sadarbībā ar filmu studiju ELM Media 2009. gada beigās sagatavojām un visām Latvijas skolām nosūtījām mācību procesā izmantojamas filmas „Pieci stāsti par dabu”.

Nākotnē Latvijas Dabas fonda misija nemainīsies – mēs esam un būsim par Latvijas dabas daudzveidības saglabāšanu. Latvijai ir nozīmīga loma dabas aizsardzībā arī globālā mērogā – unikālu, citur izzudušu dabisko biotopu etalonu un savvaļas sugu saglabāšanā. Turpināsim iesākto un meklēsim jaunas iespējas un risinājumus!

Latvijas Dabas fonds

x

Paroles atgadināšana