Agrobiznesa saistītās

Veterinārārsti tiekas seminārā - paneļdiskusijā "Megaesophagus - polineiropātijas uzliesmojums Latvijā"

Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
27.04.2016

26.aprīlī Jelgavā norisinājās Latvijas Lauksaimniecības Universitātes un Latvijas Veterinārārstu biedrības kopīgi rīkotais veterinārmedicīnas profesionāļu - LLU Veterinārmedicīnas fakultātes mācībspēku, esošo un topošo veterinārārstu seminārs - paneļdiskusija par bīstamās suņu saslimšanas megaesophagus / polineiropātijas uzliesmojuma izpēti.

Seminārā piedalījās vairāk nekā 70 dalībnieki no LLU Veterinārmedicīnas fakultātes, Latvijas Veterinārārstu biedrības, praktizējoši veterinārārsti un veterinārmedicīnas studenti.

LVB pētījuma darba grupas vadītāja Ilze Matīse van Houtana skaidro, ka semināra mērķis bija veterinārmedicīnas profesionāļu lokā pārrunāt un detalizēti skaidrot līdzšinējo pētījuma gaitu, analizēt atradnes un veicināt sadarbību veterinārārstu vidū: "Labāka izpratne par slimību, kas pēdējā gada laikā skārusi negaidīti lielu suņu skaitu, ļaus kolēģiem nodrošināt pacientus ar labāku pakalpojumu, un pasargāt dzīvniekus no ciešanām, kā arī būt pārliecinātākiem sava viedokļa paušanā sabiedrībā. Ir svarīgi, lai informēti būtu ne tikai praktizējošie veterinārārsti, bet arī mācībspēki un studenti".

Savukārt LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Ilmārs Dūrītis, atklājot semināru, uzsvēra, ka ir gandarīts semināra dalībnieku vidū redzēt tik daudz veterinārmedicīnas speciālistus ar daudzu gadu stāžu, gan topošos veterinārārstus. “Mums kā veterinārārstiem ir svarīgi, lai ir savs profesionālais viedoklis, kas balstīts uz reāliem un konkrētiem faktiem, kas pamatoti ar argumentiem. Politikai nav vietas profesionālos jautājumos.”

Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem - barības vada paplašināšanās (megaesphagus) un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi jau ir miruši. Līdz šīm pētījumos savāktie dati liecina, ka saslimšanai varētu būt saistība ar barības DOGO izbarošanu suņiem - vairāk nekā 90% no slimajiem suņiem ir baroti ar šo barību. Nesagaidot adekvātu valsts iestāžu rīcību, Latvijas Veterinārārstu biedrība izveidojusi darba grupu megaesophagus / polineiropātijas cēloņu tālākai izpētei. Portālā ziedot.lv ar Latvijas ārstu biedrības atbalstu sākta līdzekļu vākšana neatkarīga pētījuma veikšanai. Piecu dienu laikā ir saziedota vairāk nekā trešdaļa nepieciešamās summas.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana