Agrobiznesa saistītās

Ornitologi aicina premjeru neatbalstīt biodegvielas ražošanas apjomu palielināšanu

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
14.11.2013

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) atklātā vēstulē aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) neatbalstīt biodegvielas ražošanas apjomu palielināšanu, jo tas veicina badu pasaulē.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus vēstulē valdības vadītājam norāda, ka Eiropas Savienības valstu līderu lēmums par no zemes iegūtās biodegvielas daudzuma limitēšanu būs ļoti svarīgs, jo tas ietekmēs pārtikas cenu pieaugumu Eiropā un visā pasaulē, kā arī zemes īpašumtiesības un pasaules mežu izciršanu. Tāpat viņš aicina aizdomāties, ka gandrīz visa biodegviela tiek ražota no kultūraugiem, kas ir nozīmīgi pasaules iedzīvotājiem, īpaši laikā, kad 800 miljoni zemes iedzīvotāju cieš badu.

"Ja nebūtu pašreizējo Eiropas Savienības biodegvielas mērķu, pārtikas cenas Eiropā tādai pārtikai kā augu eļļa 2020.gadā būtu 50% zemākas nekā patlaban un pārējā pasaulē tās samazinātos par 15%," uzsver Ķerus.

Premjera uzmanība tiek vērsta uz to, ka lielākā daļa biodegvielas nemaz nenodrošina oglekļa dioksīda emisiju samazināšanos, kas ir subsīdiju pamatojums, bet pieprasījums pēc zemes platības, lai nodrošinātu Eiropas Savienības biodegvielas mērķu sasniegšanu, rada lielu apdraudējumu videi, dzīvajām būtnēm un lauku sabiedrībai. Ķerus kritizē Eiropas Savienības Padomi, kas it kā vēloties pieņemt daudz vājākus noteikumus, kas nenoteiks ierobežojumus kaitīgajai biodegvielai un neliks aprēķināt katras konkrētas biodegvielas kopējo, tostarp slēpto, ietekmi uz klimata izmaiņām.

Ornitoloģijas biedrība aicina premjeru rīkoties, lai uzlabotu biodegvielas politiku Eiropas Savienībā, jo patlaban tai ir graujoša ietekme uz vidi, dabu un sabiedrību. Premjers tiek aicināts personīgi un publiski iestāties par tādas biodegvielas aizliegšanu, kas konkurē ar pārtiku un kuras pilnā ietekme uz vidi netiek novērtēta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana