Agrobiznesa saistītās

Par videi draudzīgāko zemnieku saimniecību atzīst "Lielkrūzes" no Jaunpiebalgas

Aila Ādamsone, Leta-Nozare
13.11.2009

Guntara Dolmaņa zemnieku saimniecība "Lielkrūzes" Jaunpiebalgas novadā ir atzīta par videi draudzīgāko saimniecību Latvijā Pasaules Dabas fonda un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā konkursā "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā".


Balva piešķirta, jo, strādājot daudznozaru saimniecībā jau vairāk nekā 20 gadus, saimnieks ir veicinājis ne vien savas saimniecības attīstību, bet arī realizējis dažādus vides izglītības projektus, tādējādi nododot savas zināšanas tālāk.


"Latvijā ir daudz saimniecību, kas vēlētos strādāt ar gudrām un videi draudzīgām metodēm, bet bieži, lai to iesāktu, ir nepieciešams redzēt šo saimniekošanu praksē," sacījis Dolmanis.


Saimniecība ir īpaša ar spēju, savstarpēji sabalansējot, izmantot meža, zemes un ūdens resursus. Piemēram, saimniecībā ir kaskādes dīķu sistēma, kurā uzkrātās dūņas tiek izmantotas zemes auglības uzlabošanai. Tāpat saimnieks ir viens no retajiem Latvijā, kas saviem spēkiem atjaunojis iepriekš taisnotās Gaujas upes posmu, atjaunojot tās dabisko tecējumu, tādējādi uzlabojot zivju ziemošanas apstākļus un palielinot to populāciju.


"Lielkrūžu" saimnieks prasmīgi ievērojot arī augu maiņu, kurā iekļauj arī tauriņziežus, kas nodrošina pēcaugus ar bioloģiski fiksētu slāpekli un līdz ar to samazina arī kultūraugu audzēšanas pašizmaksu.


Tieši lauksaimniecība visvairāk ietekmē Baltijas jūras ekosistēmu. Lielākoties tā nav saimnieku, bet politikas un izpratnes vaina. Šis konkurss, kura laikā tiek meklētas un apbalvotas veiksmīgas lauksaimniecības prakses, palīdz dalīties ar labajiem piemēriem ne vien Latvijā, bet visā Baltijas jūras reģionā, apgalvoja Pasaules Dabas fonda direktors Uģis Rotbergs.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana