Agrobiznesa saistītās

Konkurss "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2010"


09.08.2010

Pasaules Dabas Fonds un Swedbank sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un Baltijas lauksaimnieku forumu par vidi (BFFF) un izdevniecību Saimnieks.lv otro reizi organizē konkursu "GADA lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā". Konkursa mērķis ir izcelt labas un Baltijas jūrai draudzīgas lauksaimniecības prakses piemērus, veicināt zināšanu un informācijas apriti starp Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī sniegt pozitīvus, iedvesmojošus un inovatīvus praktiskos piemērus, lai veicinātu iespējami plašu ilgtspējīgas lauksaimniecības prakse izplatību.

Konkurss ir starptautisks un tiek rīkots visās Baltijas jūras piekrastes valstīs. Konkursa gaitā katrā no deviņām valstīm tiks izvirzīts finālists, kas saņems titulu un naudas balvu 1000 eiro apmērā no Swedbank. Katras valsts uzvarētājs pārstāvēs valsti reģionālā līmenī un pretendēs uz naudas balvu no Swedbank - 10 000 eiro un titulu "GADA lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2010".

Konkursa "GADA lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" uzvarētājs tiks nosaukts un apbalvots konferences laikā Helsinkos, š.g. novembrī. Konferencē tiks apspriesti jautājumi par atbildīgas lauksaimniecības prakses attīstību.

Pagājušajā gadā par konkursa Latvijas finālistu tika atzīta Guntara Dolmaņa z/s "Lielkrūzes", kas atrodas Jaunpiebalgas novadā. Dolmaņa daudznozaru saimniecība ir īpaša ar spēju savstarpēji sabalansējot izmantot meža, zemes un ūdens resursus. Savukārt galveno balvu 10 000 eiro ieguva Katarīna Vapola un Jirki Ankelo no Somijas. Žūrija izraudzījās tieši šo saimniecību, jo tā sniegusi "būtisku ieguldījumu vides aizsardzībā, praktizējot vairākas inovatīvas metodes barības vielu noplūdes samazināšanā". Daudzas no saimniecībā praktizētajām metodēm var tikt ieviestas arī citās saimniecībās Baltijas jūras reģionā.

Baltijas jūra joprojām ir viena no visapdraudētākajām jūrām pasaulē. Eitrofikācija, jeb aizaugšana tiek uzskatīta par nozīmīgāko Baltijas jūras vides problēmu. Tā rada gan nopietnas ekoloģiskas, gan ekonomiskas sekas. Eitrofikācijas cēlonis ir palielināta barības vielu - t.sk. fosfora un slāpekļa, nonākšana ūdens vidē, kā rezultātā novērojama, piemēram, spēcīga aļģu ziedēšana, veidojas mirušās zonas jūras gultnē, u.c. problēmas jūras ekosistēmā. Baltijas jūras Vides aizsardzības komisijas (HELCOM) dati liecina, ka aptuveni 60% slāpekļa un 50% fosfora jūrā nonāk tieši no lauksaimniecības.



Informācija

Pasaules Dabas Fonds aicina pieteikties konkursam lauksaimniekus, lauksaimnieku organizācijas un apvienības un citas ieinteresētās puses. Lai pieteiktos nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu, kas atrodama Pasaules Dabas Fonda mājas lapā - www.pdf.lv  sadaļā Konkurss lauksaimniekiem. Pieteikumus lūdzam sūtīt elektroniski uz e-pastu info@pdf.lv  vai pa pastu uz Pasaules Dabas Fondu līdz š.g. 30. septembrim.




Izziņas

Dārta Treija


Pasaules Dabas Fonds


Tel.: 67505646


Mob.: 29426313


E-pasts - dtreija@pdf.lv

Pasaules Dabas Fonds

x

Paroles atgadināšana