Agrobiznesa saistītās

Planētas šā gada ekoloģiskais budžets ir pārtērēts

Dārta Treija, Pasaules Dabas Fonds
29.08.2014

Mazāk kā astoņos mēnešos cilvēce ir iztērējusi visu savu ikgadējo ekoloģisko budžetu, ziņo Global Footprint Network, WWF partneris. Katru gadu tiek noteikta diena, kad cilvēces resursu patēriņš konkrētajā gadā pārsniedz to, ko Zeme spēj ilgtspējīgi atjaunot. Šis datums pakāpeniski virzās arvien tuvāk gada sākumam – 2000.gadā tas bija 1.oktobris, šogad 19.augusts.

„Atlikušos 2014. gada mēnešus mēs atradīsimies „sarkanajā zonā”, jo faktiski dabas bilancē preces un pakalpojumus, kas mums ir nepieciešami, lai izdzīvotu, lietosim kredītā,” norāda Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda direktors.

"Daba ir pamats mūsu labklājībai, bet mēs izmantojam pārāk daudz Zemes ierobežotos resursus," norāda Marko Lambertini, WWF International ģenerāldirektors. "Lai nodrošinātu veselīgu nākotni mūsu bērniem, mums ir jāsaglabā atlikušais dabas kapitāls un jāiemācās labāk pārvaldīt pieejamos resursus."

Septembrī tiks publiskots jaunais WWF Dzīvās planētas ziņojums (WWF Living Planet Report). Šis būs jau desmitais izdevums, kurā tradicionāli tiks novērtēts planētas ekoloģiskais stāvoklis un cilvēka ietekme uz to, aprēķinot ekoloģiskās pēdas nospiedumu un citus nozīmīgus rādītājus, kā arī secinot sabiedrības ilgtspējīgas attīstības tendences.

1961.gadā, kad tika izveidots WWF, cilvēce izmantoja tikai divas trešdaļas no uz Zemes pieejamajiem dabas resursiem. Tajā pašā gadā, lielākai daļai valstu bija ekoloģiskās rezerves - mūsu ekoloģiskās pēdas nospiedums bija mazāks. Šobrīd dati liecina, ka mēs dzīvojam ārpus šīs ilgtspējas zonas, patērējot daudz vairāk nekā Zeme spēj nodrošināt, saglabājot ekoloģisko veselību.

Mežu platība un saldūdens resursi pasaulē samazinās un bioloģiskā daudzveidība tiek noplicināta. Tajā pašā laikā, turpinās valstu atkarība no fosilajiem resursiem, kas rada klimatam kaitīgās oglekļa dioksīda emisijas, ko planēta nespēj absorbēt.

Izvēloties ilgtspējīgas preces, piemēram, jūras veltes, kas marķētas ar MSC logo un koka produkciju, kas sertificēta ar FSC zīmi, ikviens var palīdzēt nodrošināt, ka produkti nāk no labi apsaimniekotiem dabas resursiem. Izvēloties enerģiju, kas iegūta no tīriem un atjaunojamies enerģijas avotiem, samazinās emisijas, kas piesārņo gaisu, okeānu un mežus.

Pasaules Dabas Fonda mērķis ir dabas aizsardzība, lai saglabātu ģenētisko, sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu atjaunojamo dabas resursu nenoplicinošu izmantošanu tagad un nākotnē, palīdzētu samazināt piesārņojumu, dabas resursu un enerģijas izšķērdīgu patēriņu. Pasaules Dabas Fonda darbību, īstenojot projektu „Atbalsts nodibinājuma „Pasaules Dabas Fonds” darbībai vides interešu aizstāvībā un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā Latvijā”, finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts.

Pasaules Dabas Fonds

x

Paroles atgadināšana