Meža nozares ražotāju

Meža īpašnieki definē kritērijus atbalstam

Aiga Grasmane, Latvijas Meža īpašnieku biedrība
08.07.2013

Jūnija beigās Latvijas Meža īpašnieku biedrība organizēja semināru meža īpašnieku apvienībām un kooperatīviem, lai kopīgi definētu kritērijus un nosacījumus atbalsta pasākumiem mežsaimniecībā Lauku attīstības programmai 2014.-2020. gadam.

Pašreizējā plānošanas periodā meža atbalsta pasākumu īstenošanā meža īpašnieki ir saskārušies ar vairākiem šķēršļiem, kas ir kavējuši pasākumu īstenošanu. Daļa no tiem ir saistīta ar neviennozīmīgi definētiem kritērijiem, savukārt citi ir saistīti ar pārlieku sarežģītu birokrātisko procedūru projekta sagatavošanas posmā. Te gan ir jāpiemin, ka Latvijas Meža īpašnieku biedrība ir dibināta 2005. gadā un tai nav bijusi iespēja piedalīties kritēriju izstrādē šā perioda pasākumiem. Pašreizējā plānošanas perioda laikā vairākkārt ir grozīti noteikumi, kas nosaka kārtību atbalsta pasākumu īstenošanai, ar mērķi tos uzlabot. Tālab jo svarīga ir meža īpašnieku organizāciju iesaiste nosacījumu izstrādē tieši šobrīd, lai meža īpašniekiem projektu sagatavošana būtu pēc iespējas vienkāršāka, tādējādi pasākumu īstenošana notiktu bez kavēšanās.

2012. gadā meža nozares darba grupa definēja trīs galvenos meža nozares attīstības izaicinājumus mežsaimniecības jomā, proti:

- paaugstināt meža zemes izmantošanas produktivitāti un rentabilitāti,

- nodrošināt mērķtiecīgu, uz zināšanām balstītu, zemes izmantošanu,

- nodrošināt prognozējamu un ilgtspējīgu apaļkoksnes resursu plūsmu vietējai rūpniecībai.

Tādējādi, atbalsta pasākumi ir vērsti uz to, lai risinātu šos izaicinājumus, kas kopumā būs būtisks devums visas meža nozares vērtības ķēdē.

Sanāksmē tika izstrādāti priekšlikumi šādiem atbalsta pasākumiem:

· Pasākums „Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai”

- Jaunaudžu kopšana;

- Mazvērtīgu audžu nomaiņa;

- Valdošās koku sugas maiņa.

Šā pasākuma mērķis ir uzlabot privāto mežu ekosistēmu potenciālu, palielinot oglekļa piesaistes apjomu mežaudzēs, uzlabot to pielāgošanos klimata pārmaiņām un mazināt klimata pārmaiņu sekas, kā arī paaugstināt zemes izmantošanas produktivitāti un rentabilitāti.

Ar pārdomātu un mērķtiecīgu meža apsaimniekošanu iespējams būtiski palielināt mežaudžu ražību un CO2 piesaistes apjomus, uzlabot meža zemes produktivitāti, vienlaicīgi paaugstinot nākotnes produkcijas vērtību. Ģenētiski augstvērtīga meža stādāmā materiāla izmantošana, jaunaudžu kopšana var palielināt mežaudžu krāju un oglekļa piesaisti mežaudzē par 20 - 30 %. Turklāt nākotnē aizvien nozīmīgāka kļūs arī mežaudžu noturība un pielāgošanās spēja iespējamām klimata pārmaiņām, jo zinātnieki prognozē ekstrēmu dabas parādību biežuma pieaugumu, nokrišņu un temperatūras režīmu izmaiņas.

Uzsvars šajā pasākumā tiek likts uz pēc iespējas vienkāršu projekta sagatavošanas procedūru, lai tiktu izkoptas pēc iespējas vairāk jaunaudžu platības. Attiecībā uz meža atjaunošanu mazvērtīgo mežaudžu nomaiņas aktivitātēs, meža īpašnieku organizācijas ierosina izmantot augstvērtīgu reproduktīvo materiālu, lai privātajos mežos paaugstinātu audžu produktivitāti un koksnes kvalitāti.

· Pasākums „Infrastruktūra, kas attiecas uz lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstību un pielāgošanu” (meliorācijas sistēmu rekonstrukcija un renovācija).

· Pasākums „Meža ieaudzēšana”

- Meža ieaudzēšana, papildinot daļēji aizaugušās lauksaimniecības zemes, un to kopšana;

- Meža ieaudzēšana un kopšana.

Meža ieaudzēšanā priekšlikums ir vērsts uz to, lai tās platības, kas šobrīd netiek produktīvi izmantotas, ir daļēji aizaugušas, kā arī lauksaimnieciskai ražošanai tās nav piemērotas dažādu faktoru dēļ, piemēram, zema augsnes auglība, neliels lauks meža vidū, utml., tiktu pārvērstas produktīvā ražošanā, proti, kvalitatīvā mežaudzē. Arī šajā pasākumā priekšlikums ir izmantot tikai augstvērtīgu reproduktīvo materiālu.

· Pasākums „Profilakse un atjaunošana pēc bojājumiem, ko mežam nodarījuši meža ugunsgrēki, dabas katastrofas un katastrofāli notikumi”

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ar šādu pasākumu, proti, meža īpašnieku aktivitāte nebija pārāk augsta kaut arī dati liecināja par vēja, sniega un citu faktoru rezultātā bojātu mežaudžu esamību, priekšlikums ietver diferencēt atbalsta likmi – mazākām platībām – lielāka atbalsta likme, lai meža īpašnieki tiktu stimulētipēc iespējās ātrāk likvidēt postījumu sekas arī relatīvi nelielās platībās. Šajā pasākumā liela nozīme būtu arī jaundibinātajiem meža īpašnieku kooperatīviem kā meža apsaimniekotājiem, jo tie varētu palīdzēt koordinēt darbības nelabvēlīgu vides faktoru radīto bojājumu novēršanai.

Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai

Ņemot vērā, ka vēl joprojām trūkst kvalitatīvu pakalpojumu sniedzēju jaunaudžu kopšanai, kā arī augsto pakalpojumu sniedzēju kadru mainību, kas ir saistīts ar jaunaudžu kopšanas fiziski prasīgo darba specifiku, ir svarīgi nodrošināt kvalitatīva pakalpojuma pieejamību. Priekšlikums ietver jaunu uzņēmumu dibināšanu, esošo uzņēmumu attīstību, paredzot arī apmācību darbiniekiem, kā arī mazgabarīta tehnikas un instrumentu iegādi.

Ražotāju grupu izveide

Šajā pasākumā paredzēts atbalsts meža īpašnieku kooperatīvu attīstībai pirmajos to darbības gados. Uz atbalstu varēs pretendēt atbilstīgās mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības atbilstoši kritērijiem, kas noteikti MK noteikumos Nr. 73 29.01.2013. Par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību atbilstības izvērtēšanu.

Sadarbība

Pasākums „Sadarbība” paredz atbalstu horizontālai vai vertikālai sadarbībai kādā nozarē starp pētnieciskiem institūtiem, ražotājiem aunu metožu, tehnoloģiju izstrādei un ieviešanai. Organizācijas vienojās nedēļas laikā izstrādāt priekšlikumu par meža apsaimniekošanas plānu izstrādi kooperatīviem un apvienībām par savu biedru īpašumu apsaimniekošanu.

Priekšlikumi ir iesniegti Zemkopības ministrijai.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība

x

Paroles atgadināšana