Meža nozares ražotāju

Ziemeļkurzemē un Rietumvidzemē mežos lielākie postījumi

Aiga Grasmane, Latvijas Meža īpašnieku biedrība
30.10.2013

Pēc aizvadītās vētrainās 28. - 29. oktobra nakts privāto mežu īpašnieki pamazām apzina vētras nodarītos postījumus mežā. Visvairāk ir cietuši meži Ziemeļkurzemē un Ziemeļvidzemē. Pārsvarā ir izgāzti un lauzti atsevišķi koki, ir konstatētas arī nelielas vienlaidus nogāztas mežu platības.

Kā informē meža īpašnieki no dažādiem Latvijas novadiem, aizvadītās nakts vētra visvairāk ir gāzusi un lauzusi kokus Ziemeļkurzemē un Rietumvidzemē. Pārsvarā ir gāzti un lauzti atsevišķi koki, kas vairāk pakļauti vēja pūsmām, t.i., cirsmās atstātie ekoloģiskie koki, veci oši un baltalkšņi, kurus skārusi trupe, tādēļ tie stiprā vējā nav izturīgi. Ir lauzti bērzi un priedes, ar saknēm izgāztas egles. Sēmes pagastā, kur arī ir bijušas spēcīgas vēja brāzmas, ir bojātas vienlaidus platības vējam izgāžot mitrā augsnē augošas egles. Iespējams arī, ka vairāk ir izgāzti koki nevis lauzti, jo zeme nav sasalusi.

Meža īpašnieki no Latgales informē, ka vētra Latgales mežus nav postījusi.

Latvijas Meža īpašnieku biedrības vadītājs Arnis Muižnieks skaidro, ka vētras gāzto un lauzto koku novākšana raksturojas ar īpašu bīstamību, tāpēc meža īpašniekiem, kas paši nolēmuši veikt bojāto koku izvākšanu, jāievēro īpaša piesardzība.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība

x

Paroles atgadināšana