Viedokļi E-Polā

Protestējošie Daugavpils lauksaimnieki: Piena pārstrādātāju problēmu nerisināšana draud ar bankrotiem, bezdarba pieaugumu un tukšākiem laukiem

Ivars Soikāns, Nac.ag. LETA
10.09.2015

Piena pārstrādātāju problēmu nerisināšana draud ar bankrotiem, bezdarba pieaugumu, tukšākiem laukiem un lauku skolām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Daugavpils Lauksaimnieku apvienības vadītājs Maigurs Krievāns, kurš trešdien, 9. septembrī, Daugavpilī piedalījās piensaimnieku protesta akcijā pret kritisko situāciju piena nozarē.

"Šis ir pēdējais brīdis, kad jāsāk rīkoties. Patlaban zemniekiem barība lopiem ir sagatavota, un līdz pavasarim tie izdzīvos, bet, ja līdz tam nekas nemainīsies un atkal būs nepieciešami ieguldījumi, tad gan sāksies bankroti un lopu izpārdošana," sacīja Krievāns.

Krievāns pastāstīja, ka Daugavpils Lauksaimnieku apvienība ir nosūtījusi vēstuli Ministru kabinetam, kurā aicina rast līdzekļus piena pārstrādātāju zaudējumu kompensēšanai - 100 eiro par katru nodoto tonnu. Tāpat zemnieki aicinājuši Valsts ieņēmumu dienestu noteikt nokavējuma naudu, kas nepārsniegtu 4% gadā. Savukārt bankas aicinātas piešķirt kredītbrīvdienas tiem zemniekiem, kam finansiālā situācija ir vissarežģītākā. Lauksaimnieki arī aicinājuši valdībai iejaukties zemju sadalījumā starp ražotājiem, pārstrādātājiem un tirgotājiem, lai padarītu šo izmaksu sadalījumu godīgāku, jo patlaban piena cenas ir kritušās vidēji par 13%, bet piena iepirkuma cenas par 30%, no kā cieš zemnieki.

Zemnieku saimniecības "Bar" pārstāvis Romualds Bleiders aģentūrai LETA sacīja, ka lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns. "Mēs gribam, lai mūs beidzot sadzird. Mums ir rēķinu kaudzes, bet nav, no kā tās apmaksāt. Tie 50 miljoni eiro, kas piešķirti piensaimnieku atbalstam, ir piliens upē," skaidroja Bleiders. Pēc viņa domām, valstij būtu jākompensē piena ražotājiem 10 centus par saražotā un pārdotā piena kilogramu. Kā vēl vienu risinājumu viņš minēja valsts iepirkumu ar noteiktu cenu.

SIA "Kļavas-D" pārstāvis Valērijs Kalāns uzskata, ka ar šo protesta akciju ir dots grūdiens problēmas risinājumam. "Iespējams, no tā cietīsim, bet ilgāk klusēt vairs nav iespējams. Dažās valstīs ir noteikta piena cena, kas jāsaņem ražotājam. Ja piena uzpircējs maksā mazāk, valsts kompensē šo starpību," uzsvēra Kalāns.

Protesta akcijas rīkotāji atzina, ka ir patīkami pārsteigti par lielo uzmanību. Protesta akcijā piedalījās ap 40-50 piensaimnieku, bet to atbalstīja gandrīz divreiz lielāks iedzīvotāju skaits.

Akcijas laikā bez maksas tika izdalīta tonna pilnpiena.

Akcijas mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību kritiskajai situācijai piena nozarē, negodīgajam cenas sadalījumam starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju un vēlreiz aicināt valdību rast iespēju regulēt piena produktu cenas godīgu sadalījumu starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

Patlaban piena pašizmaksa būtiski pārsniedz piena iepirkuma cenas un piena nozarei draud iznīcība, norāda protesta akcijas rīkotāji.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana