Viedokļi E-Polā

Lietuvas zemkopības ministre: EK ļaus dalībvalstīm atbalstīt piena ražotājus no budžeta

Nac.ag. LETA
04.04.2016

Eiropas Komisija (EK) "iedegusi zaļo gaismu", lai dalībvalstis varētu piešķirt papildu atbalstu piena ražotājiem, ziņu aģentūrai BNS ceturtdien, 31. martā, sacījusi Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene.

Pēc viņas teiktā, šis atbalsts sasniegtu vairākus simtus miljonu eiro, ko valstij būs sarežģīti atrast, tādēļ ministrija līdz nākamajai nedēļai lems, cik līdzekļu var izmaksāt no budžeta.

Kā norādījusi ministre, Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans viņai apliecinājis, ka Eiropas Komisijai ceturtdien būtu jāapstiprina kārtība, kādā vienam saimniecības subjektam no nacionālā budžeta varēs izmaksāt līdz 15 000 eiro.

"Pašas valstis no nacionālā budžeta varētu piešķirt atbalstu piena nozarei. Mums tas ir ļoti svarīgi, lai gan tam būs vajadzīga milzīga budžeta nauda. Valdības 6.aprīļa sēdē mums jāiesniedz plāns, cik šādas naudas [būs vajadzīgs] un kam tā būtu jāpiešķir. Saprotu, ka to nevajadzētu vienkārši sadalīt zaudējumu segšanai, bet gan tam, lai cilvēki kooperētos, lai tiktu pārkārtota visa piena nozare," viņa skaidrojusi.

Ministre atzinusi, ka no valsts budžeta nav iespējams visām saimniecībām izmaksāt pa 15 000 eiro, tādēļ tiks lemts, kam šos līdzekļus piešķirt vispirms.

"Tā ir ļoti liela nauda. Ja mums ir 30 000 [zemnieku], kuri piegādā pienu tirgum, un katrs varētu saņemt pa 15 000 eiro, tie būtu simtiem miljonu, ko valsts budžets viena gada laikā noteikti nepaceltu, tādēļ mums jāiezīmē prioritātes - domāju, pirmkārt tām saimniecībām, kuras kooperētos," sacījusi Baltraitiene.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana