Notikumu kalendārs

12. Rudens Stādu parāde


24.09.2016, 09:00, Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā

Klāt rudens un līdz ar to arī nu jau 12.Rudens Stādu parāde, kas tiks aizvadīta Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā 24.septembrī no plkst.9:00-16:00.

Rudens Stādu parāde notiek sezonas ražas laikā, iekrāsojot dārzkopības sezonas noslēgumu. Pasākuma laikā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus.

Neskatoties uz to, ka rudens iezīmē arī miera periodu dabā, Rudens Stādu parādi iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm. Īpaša uzmanība parādē tiek veltīta augļu kokiem, jo tieši šis ir īstais brīdis, kad stādīt kailsakņus.

Rudens Stādu parāde jau divpadsmit gadus notiek stratēģiski nozīmīgajā Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, ko izveidojuši un kopuši skolas audzēkņi un pasniedzēji. Pagājušajā gadā skola svinēja savas pastāvēšanas 105 gada dienu un tai ir vissenākās tradīcijas dārzkopības nozarē. Bulduru Dārzkopības vidusskola ir Latvijā vienīgā izglītības iestāde, kur var iegūt izglītību dārzu un ainavu veidošanā, kā arī floristikā. Uzņemšana un dokumentu pieņemšana:

Lai atbalstītu nozari, kā arī pastiprinātu sadarbību starp skolu un Latvijas stādu audzētājiem, skolai tiks dāvāti augļu koki un dzīvžoga augi, ko skolēni pēcāk kopīgi ar skolotājiem izmantos, stādot un ierīkojot augļu dārzu.

Šis gads lauksaimniecības, tajā skaitā arī stādu audzēšanas nozarei nav bijis no vienkāršākajiem, taču sezonu noteikti var saukt par stabilu - tā vērtē Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs un stādaudzētavas Dimzas vadītājs Andrejs Vītoliņš: “Šogad audzētāji uz savas ādas izjūt to, ka samazinājušies industriālie apzaļumošanas objekti, kas bija viens no lieliem segmentiem augu tirdzniecībā. Par mazumtirdzniecību gan sūdzēties nevar, jo, salīdzinot ar pagājušo gadu, dažās augu grupās pat ir vērojams kāpums. Tas vairāk saistīts ar privātmāju apzaļumošanu, līdz ar to klasiski pieprasīti ir dzīvžoga augi un košumkrūmi.” Tas, kas priecē biedrības vadību noteikti ir daiļdārzu ierīkošana un ar to saistītie konkursi, kas kļuvusi jau par modes tendenci, ja skatāmies uz pašvaldībām.

Stādu audzētāju biedrības biedrs un stādu audzētavas Blīdene vadītājs Rinalds Rullis atzīst, ka šosezon pašvaldību apzaļumošanas segments bijis stabils: “Arī mazumtirdzniecība gan Blīdenes, gan Mārupes pārdošanas laukumos šogad bijusi veiksmīgāka nekā pagājušajā gadā. Cits segments - industriālo objektu apzaļumošana, kurā līdz šim esam strādājuši ir ievērojami krities, kam par iemeslu varētu būt Eiropas Savienības projektu naudu pārrāvums. Arī ārvalstu pircēji, kuri iepriekš ļoti aktīvi apzaļumoja savas iegādātās privātmājas Latvijā, šogad ir samazinājies.”

Šogad pasākuma laikā tiks apbalvots pagājušajā gada lielākais eksportētājs dekoratīvo augu un ziemciešu sortimentā. Galveno balvu nodrošina TALLINK.

Tāpat tiks apbalvoti audzētāji dažādās nominācijas, saņemot balvas no pasākuma atbalstītāja FISKARS.

Stādu audzētāju biedrības organizētās Stādu parādes ir vienīgie nozares pasākumi, kur apmeklētājiem ir garantija par to, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi. To kontrolē speciāli izveidota ētikas komisija, kas pārliecinās par stādu atbilstību biedrībā pieņemtajai definīcijai "Kas ir Latvijā audzēts stāds?”. Plašāku informāciju iespējams iegūt www.stadi.lv .

Rudens Stādu parādē apmeklētājiem tiks piedāvāts:

• Vairāk nekā 100 stādu audzētāju no visas Latvijas;

• Konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā;

• Dārza preču un tehnikas tirdzniecība;

• Amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgus;

• Praktiski padomi no Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzējiem un audzēkņiem;

• Bezmaksas stāvvieta automašīnām;

• Ieeja bez maksas visai ģimenei.

Vairāk informācijas www.staduparade.lv

Seko Stādu parādēm:

https://www.facebook.com/plantparade

https://www.twitter.com/@Stadu_Parade

http://www.draugiem.lv/staduparade/

Atbalsta: SIA "Onava”, Bulduru Dārzkopības vidusskola, A/s “Latvijas Valsts meži”, SIA "Laflora”, FISKARS, Tallink

Informatīvais atbalsts: Jūrmalas pilsētas dome, Dārzkopības portāls www.horti.lv, ziņu portāls Delfi.lv



Atbildīgais
Stādu audzētāju biedrība

Izziņas

Papildu informācija:


Stādu Audzētāju Biedrība


Birojs - Miera iela 1, Salaspils, LV-2169


Silvija Apšiniece - 26680957


stadi@stadi.lv , www.stadi.lv

Stādu audzētāju biedrība

x

Paroles atgadināšana