Teritoriju pārvaldība

Palīdzēs grūtībās nonākušajiem lauksaimniekiem pārorientēties uz citu saimniekošanas veidu

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
24.08.2016

Otrdien, 23. augustā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka atbalsta piešķiršanas kārtību pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija”. Izmaiņas noteikumos sagatavotas, lai rastu iespēju piena lopkopības un cūkkopības nozarēs grūtībās nonākušajiem lauksaimniekiem pārorientēties uz citu saimniekošanas veidu.

Ņemot vērā pašreizējo sarežģīto situāciju lauksaimniecības jomā, īpaši piena un cūkkopības sektorā, kādu patlaban piedzīvo Latvijas lauksaimnieki, kurus skāruši citu valstu noteiktie importa ierobežojumi un kuriem bijuši lieli ieguldījumi saimniecību uzlabošanā, īstenojot projektus Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam (LAP) pasākumos, nepieciešami risinājumi šo saimniecību iespējām pārorientēties uz citu saimniekošanas veidu.

Noteikumos tiek precizēts projekta uzraudzības laiks projektiem, kas iesniegti LAP pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija” piena liellopu un cūkkopības nozarē. Izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā nosaka, ka minētajās nozarēs iesniegtajiem projektiem piecu gadu uzraudzības periods sākas pēc lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanu (iepriekš pēc pēdējā maksājuma saņemšanas). 

Papildus tam tiek noteikts, ka minēto nozaru saimniecībām ir iespēja mainīt projektā izvirzītos mērķus un pārorientēt saimniecības darbību uz citu lauksaimniecības nozari, ja Lauku atbalsta dienestā ir iesniegts attiecīgs iesniegums par grozījumiem projekta iesniegumā un precizēts biznesa plāns, kurā apliecina savu turpmāko ekonomisko dzīvotspēju, mainot saimniekošanas veidu.

Īpaša uzmanība jāpievērš projektiem, kas ir saņēmuši finansējumu saistībā ar Eiropas Ekonomikas atveseļošanās plānu, kā papildu finansējumu pasākumiem saistībā ar piensaimniecības nozares pārstrukturēšanu, jo saimniecības darbības jomas maiņa var negatīvi ietekmēt konkrētā projekta mērķu sasniegšanu.

Izmaiņas kārtībā stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” interneta vietnē www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2010. gada 1. novembra noteikumos Nr. 1026 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija”” pieejama MK interneta vietnē.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana